Pravilna njega zuba za djecu

Kod djece su usta i zubi podložni trajnim promjenama. Stoga su i za oralnu higijenu potrebna specifična rješenja.


0-2 godine


Razvoj zuba
 

Prvi mliječni zub niče u dobi od 6 do 8 mjeseci, a postupno slijede i ostali mliječni zubi.


Operite zube
 

Čak i prve zubiće treba temeljito prati svaki dan. Tako se uklanja opasni plak. Do djetetove druge godine života zube treba čistiti dva puta dnevno pastom za zube veličine zrna graška koja sadrži fluorid.
 

Koncentracija fluorida od 500 ppm odgovara najnovijim stručnim preporukama Njemačkog društva za pedijatrijsku stomatologiju i Njemačkog društva za preventivnu stomatologiju.   


2-6 godina


Razvoj zuba

 

Do dobi od oko 3 godine dječji mliječni zubi obično su kompletni, a trajni se zubi razvijaju ispod mliječnih u gornjoj i donjoj čeljusti.

 

Operite zube

Djeca sada žele sama prati zube i isprobati različite vrste hvatova pri rukovanju četkicom. U ovoj dobi djeca već mogu četkati žvačne površine zuba.

 

Međutim, čisti zubi bez plaka u ovoj dobi mogu se postići samo ako ponovno temeljito operete zube djeteta.
 

Koncentracija fluorida od 1000 ppm odgovara najnovijim stručnim preporukama Njemačkog društva za dječju stomatologiju i Njemačkog društva za preventivnu stomatologiju.


6-12 godina


Razvoj zuba
 

Klimavi mliječni zubi, razmaci između zuba i izbijanje trajnih zubi otežavaju oralnu higijenu tijekom promjene zuba. Osim toga, novi, trajni zubi trebaju se posebno zaštititi. Rezultat je povećan rizik od karijesa.


Operite zube
 

Kako biste zaštitili djetetove nove trajne zube od karijesa, odaberite pastu za zube s višim udjelom fluorida (1400 ppm). Zubne četkice s X-vlaknima posebno su pogodne za čišćenje jer dopiru do međuzubnog prostora i na taj način omogućuju bolje uklanjanje naslaga.

Prevencija karijesa fluoridima
 

Koncentracija fluorida od 500 ppm do 2. rođendana i 1000 ppm za djecu od 2. do 6. rođendana odgovara najnovijim stručnim preporukama Njemačkog društva za pedijatrijsku stomatologiju i Njemačkog društva za preventivnu stomatologiju.

Perite zube pravilno KAI metodom

myszka-1.png

Površine za žvakanje

 

Prvo četkajte žvačne površine naprijed-natrag: time ćete očistiti vrh zuba. Počinje straga s desne strane. Prvo donji zubi, zatim gornji i onda ponovite s lijeve strane.

myszka-vol2.png

Vanjske površine

 

Zatim očistite vanjske površine. Četkicom za zube radite krugove: s desne strane od straga prema naprijed i s lijeve strane. Zatim stisnete zube kao da grizete i na isti način operete sjekutiće.

myszka-3.png

Unutarnje površine

 

Na kraju, unutarnje površine se peru na dnu i vrhu. Ponovno počinjete odostraga i četkate od crvenog prema bijelom, od desni do zuba.

 

I uvijek zapamtite: perite zube nakon svakog obroka.

Odabrani članci

 • Najbolje igre o zubima za djecu | elmex®

  Od oblačenja u kauboje ili princeze do pretvaranja prženih krumpirića u kljove morža, roditelji će učiniti gotovo sve kako bi izmamili osmijeh svoje djece (ili dovršili večeru). Dodavanje zabave i humora svakodnevnim rutinama pobudit će njihov interes i pomoći u izbjegavanju kraha – a oralno zdravlje nije iznimka! Isprobajte ove igre i aktivnosti kako biste zabavili i poučili svoje dijete o važnosti pravilnog zdravlja zuba.
  DOŽIVITE VIŠE »
 • Udlage za zube: što su i zašto ih nositi? | elmex®

  Sada kada je aparatić vašem djetetu konačno skinut, vjerojatno misli da je njihov ortodontski tretman gotov. Nažalost, to nije u potpunosti točno. Ispraviti zube samo je pola uspjeha. Druga polovica ih drži takvima.
  DOŽIVITE VIŠE »
 • Ranice u ustima male djece: uzroci i liječenje | elmex®

  Ako ste tek počeli učiti svoje dijete dobrim navikama za njegu usne šupljine, uočavanje ranice u ustima može biti zabrinjavajuće. Ne brinite, to nije odraz toga koliko dobro peru zube ili koriste zubni konac. Baš kao i odrasli, mala su djeca također osjetljiva na ranice u ustima. Ulkusi u ustima kod djece često se javljaju na nekoliko različitih načina, prema Dječjoj bolnici u Seattleu. Iako bi vaš doktor dentalne medicine, ili vaš liječnik opće prakse, trebao dijagnosticirati ranu, korisno je naučiti znakove, simptome i uzroke kako biste mogli bolje spriječiti i brže liječiti rane u ustima kod djece.
  DOŽIVITE VIŠE »
 • Herpes kod djece: Evo što trebate znati | elmex®

  Ranice u ustima mogu se pojaviti kod ljudi svih dobi. Jedan od tih tipova lezija naziva se herpes. Ako ste roditelj, možda ćete biti posebno zabrinuti zbog herpesa kod djece. Evo zašto djeca mogu dobiti herpes na usnama, koji su simptomi uključeni i kako možete liječiti ovo stanje.
  DOŽIVITE VIŠE »
 • Oralno zdravlje djece | elmex®

  Kako mogu pomoći svojoj djeci da njeguju svoje zube i spriječe karijes? Poučavanje djeteta pravilnoj oralnoj njezi u ranoj dobi ulaganje je u njegovo, ili njezino, zdravlje koje će se isplatiti za cijeli život. Možete početi davanjem primjera, dobra briga o vlastitim zubima šalje poruku da je oralno zdravlje nešto što treba cijeniti. A sve što brigu o zubima čini zabavnom, poput četkanja s djetetom ili dopuštanja da sami izaberu četkicu za zube, potiče pravilnu oralnu njegu.
  DOŽIVITE VIŠE »
 • Iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju djece | elmex®

  Ako postoji jedna stvar koju ste vjerojatno naučili kao roditelj, to je da djeca ne odgajaju sama sebe. U redu, možda ste od početka znali u što se upuštate. No, čini se da je beskrajno mnogo toga što se može pročitati i naučiti o odgoju sretnog, zdravog, inteligentnog i empatičnog djeteta.
  DOŽIVITE VIŠE »
 • Moja beba ima bijeli jezik: je li to soor? | elmex®

  Kao što svi roditelji znaju, nema ništa predvidljivo u brizi za novorođenče. Ako vaša beba ima bijeli jezik, možda se pitate nije li nešto u redu. To može biti soor, uobičajena gljivična infekcija koja se pojavljuje kao bijeli sloj na bebinom jeziku, ili jednostavno mogu biti ostaci mlijeka nakon nedavnog hranjenja.
  DOŽIVITE VIŠE »
 • Možete li imati previše fluorida? Saznajte činjenice | elmex®

  Zašto biste trebali biti obožavatelj fluorida? Kao što Američka stomatološka udruga (ADA) primjećuje, fluorid se često naziva "prirodnim borcem protiv karijesa", posebno za zube u razvoju. Dobra vijest je da ste vjerojatno uzimali pravu količinu fluorida uz sve njegove prednosti, a da niste ni znali! Fluorid iz vode, hrane ili dodataka pomaže u izgradnji jake zubne cakline, koja se bolje odupire karijesu. Nakon što zubi niknu, fluorid pomaže u ponovnoj izgradnji cakline i može čak preokrenuti najranije faze karijesa.
  DOŽIVITE VIŠE »
 • Prirodno ublažavanje zubobolje za vaše dijete | elmex®

  Ako se vaše dijete trzne od boli, roditeljski instinkti preuzimaju. Ali znate li koji je najbolji način za rješavanje zubobolje? Kada se vaše dijete žali na zubobolju, a vi ne možete odmah otići kod zubara, zubobolju možete ublažiti kod kuće.
  DOŽIVITE VIŠE »
 • Oralni soor u dojenčadi: uzroci, simptomi i liječenje | elmex®

  Kao majka male bebe, znamo da ste usredotočeni na zdravlje svoje obitelji. Možda ste već postali obožavatelj oralne higijene, brišući djetetove desni nakon svakog hranjenja i pazeći da u krevet ne ponese bočicu ničega osim vode. Ali čak i uz najstrožu rutinu oralne njege, još uvijek postoje milijuni prirodnih organizama koji žive u našim ustima. Za većinu nas, zdrav imunološki sustav ih drži pod kontrolom. Međutim, jedan gljivični organizam koji lako može preuzeti kontrolu je Candida albicans, poznatija kao soor.
  DOŽIVITE VIŠE »
 • Zašto biste trebali koristiti gumice s aparatićem za zube? | elmex®

  Na aparatić za zube treba prilagodba za mnogu djecu i tinejdžere—a na gumice na aparatićima, može posebno potrajati privikavanje. Imajući to u vidu, gumene trakice, koje se ponekad nazivaju i elastike, bitan su dio ispravljanja zuba i mogu pomoći u pomicanju pojedinačnih zuba i poravnanju čeljusti. Ovdje možete više saznati o njihovoj upotrebu, dobrobiti i kako se brinuti za njih.
  DOŽIVITE VIŠE »