Prvi mliječni zub niče u dobi od 6 do 8 mjeseci, a postupno slijede i ostali mliječni zubi.
Čak i prve zubiće treba temeljito prati svaki dan. Tako se uklanja opasni plak. Do djetetove druge godine života zube treba čistiti dva puta dnevno pastom za zube veličine zrna graška koja sadrži fluorid.
Koncentracija fluorida od 500 ppm odgovara najnovijim stručnim preporukama Njemačkog društva za pedijatrijsku stomatologiju i Njemačkog društva za preventivnu stomatologiju.
Do dobi od oko 3 godine dječji mliječni zubi obično su kompletni, a trajni se zubi razvijaju ispod mliječnih u gornjoj i donjoj čeljusti.
Djeca sada žele sama prati zube i isprobati različite vrste hvatova pri rukovanju četkicom. U ovoj dobi djeca već mogu četkati žvačne površine zuba.
Međutim, čisti zubi bez plaka u ovoj dobi mogu se postići samo ako ponovno temeljito operete zube djeteta.
Koncentracija fluorida od 1000 ppm odgovara najnovijim stručnim preporukama Njemačkog društva za dječju stomatologiju i Njemačkog društva za preventivnu stomatologiju.
Klimavi mliječni zubi, razmaci između zuba i izbijanje trajnih zubi otežavaju oralnu higijenu tijekom promjene zuba. Osim toga, novi, trajni zubi trebaju se posebno zaštititi. Rezultat je povećan rizik od karijesa.
Kako biste zaštitili djetetove nove trajne zube od karijesa, odaberite pastu za zube s višim udjelom fluorida (1400 ppm). Zubne četkice s X-vlaknima posebno su pogodne za čišćenje jer dopiru do međuzubnog prostora i na taj način omogućuju bolje uklanjanje naslaga.
Prvo četkajte žvačne površine naprijed-natrag: time ćete očistiti vrh zuba. Počinje straga s desne strane. Prvo donji zubi, zatim gornji i onda ponovite s lijeve strane.
Zatim očistite vanjske površine. Četkicom za zube radite krugove: s desne strane od straga prema naprijed i s lijeve strane. Zatim stisnete zube kao da grizete i na isti način operete sjekutiće.
Na kraju, unutarnje površine se peru na dnu i vrhu. Ponovno počinjete odostraga i četkate od crvenog prema bijelom, od desni do zuba.
I uvijek zapamtite: perite zube nakon svakog obroka.