Odgovarajuća njega zuba za djecu

Usta i zubi djeteta podvrgnuti su kontinuiranim promjenama. Stoga je potrebna posebna njega usne šupljine.

0-3 godine

Razvoj zuba

Otprilike od 6 do 8 mjeseci pojavljuje se prvi mliječni zub. Postupno, slijedi ostatak mliječnih zuba.

Pranje zuba

Prve mliječne zube treba prati svakodnevno, posebno navečer. To uklanja opasne naslage. Sve do njihovog 2. rođendana, zube treba prati jednom dnevno dječjom pastom za zube s fluoridom, a nakon toga, dva puta dnevno.

 

3-6 godina

Razvoj zuba

S otprilike 3 godine starosti, prvi je skup zuba potpun i stalni se zubi počinju razvijati u gornjoj i donjoj čeljusti.

Pranje zuba

Djeca sada vole prati vlastite zube i četkajući ih isprobavaju razne načine držanja četkice za zube. U ovoj dobi djeca već mogu četkati površinu zuba za žvakanje.

Međutim, čisti zubi bez naslaga plaka u ovoj dobi mogu se postići samo ako nakon djetetovog četkanja i vi ponovite četkanje kako biste bili sigurni da su zubi temeljito oprani.

6-12 godina

Razvoj zuba

Klimavi mliječni zubi, razmaci između zuba i nicanje trajnih zuba otežavaju oralnu higijenu u ovo vrijeme tranzicije. Uz to, i iznad svega, novi, trajni zubi trebaju posebnu zaštitu. To rezultira većim rizikom od nastanka karijesa.

Pranje zuba

Da biste zaštitili nove, trajne zube od karijesa, trebali biste odabrati zubnu pastu s većim udjelom fluorida
(1.000 - 1.500 ppm).

Prevencija karijesa fluoridom

Korištenje dječje paste za zube s fluoridom štiti od karijesa. Dječja pasta za zube elmex® sadrži učinkovit amin fluorid u koncentraciji koju doktori dentalne medicine preporučuju djeci (1000 ppm).

 

Ispravno četkanje zuba KAI-metodom

Četkanje površina za žvakanje

Žvakaće površine

Prvo četkajte naprijed-natrag: Tako da očistite gornju površinu zuba. Počnite s desne strane, obavezno od stražnjih zuba. Prvo donji zubi, zatim gornji, a potom sve ponovite s lijeve strane.

Četkanje vanjske površine zuba

Vanjske površine

Zatim četkajte vanjske površine. Kao da četkicom za zube pravite krugove: s desne strane od samog stražnjeg dijela prema naprijed, a zatim s lijeve strane. Zatim zatvorite zube kao da grizete i na isti način četkajte sjekutiće.

Četkanje unutarnjih površina

Unutarnje površine

Konačno, četkanje trebaju i unutarnje površine na gornjem i donjem redu zuba. Opet započnite odmah sa stražnje strane i četkajte od crvene do bijele - od zubnog mesa do zuba.

I uvijek upamtite: četkajte nakon svakog obroka.