Moja beba ima bijeli jezik: je li to soor?

Kao što svi roditelji znaju, nema ništa predvidljivo u brizi za novorođenče. Ako vaša beba ima bijeli jezik, možda se pitate nije li nešto u redu. To može biti soor, uobičajena gljivična infekcija koja se pojavljuje kao bijeli sloj na bebinom jeziku, ili jednostavno mogu biti ostaci mlijeka nakon nedavnog hranjenja. Saznajte više o mogućim uzrocima bijelog jezika kako biste se s više povjerenja mogli brinuti za oralno zdravlje svog djeteta.

 

Bijeli jezik rezultat je otpadaka, mrtvih stanica ili gljivica koje se nakupljaju između izbočina (zvanih papila) na površini vašeg jezika. Kod odraslih uzroci bijelog jezika su dehidracija, loša oralna higijena, pušenje ili prekomjerna konzumacija alkohola. Bijele mrlje na jeziku i drugdje u ustima koje se ne mogu istrljati mogu ukazivati na soor u bilo kojoj dobi. U cjelini, međutim, ako vaša beba ima bijeli jezik, ostaci mlijeka su najčešći krivac. U ovom slučaju, bijeli jezik vaše bebe nije soor.

 

Bijeli sloj koji se ne briše lako krpom može biti slučaj soora. Soor je uzrokovan prekomjernim rastom gljivice Candide i može se pojaviti kao mliječno bijele mrlje u ustima vaše bebe. Soor se rijetko pojavljuje isključivo na jeziku i često će prekrivati dijelove usta koje vaša beba koristi za sisanje, poput unutarnjih i vanjskih usana i unutarnjih obraza.

 

Soor kod beba može uzrokovati razdražljivost, opću uznemirenost i odbojnost prema sisanju ili hranjenju. Međutim, većina dojenčadi osjeća malu nelagodu i umjerene simptome. Trebali biste potražiti liječenje što je prije moguće, osobito ako se vaše novorođenče bori s hvatanjem ili odbija jesti.

 

Srećom, uz vodstvo pedijatra, soor se lako liječi. Vaš liječnik može propisati antifungalno liječenje koje će se primijeniti izravno na bijele mrlje. Lijek nije učinkovit ako se proguta, stoga ostavite lijek u ustima i izbjegavajte hranjenje 30 minuta. Liječnik će vam savjetovati koliko često nanositi antimikotik, a to može biti do četiri puta dnevno tijekom tjedan dana. Soor obično nestaje za četiri do pet dana.

 

Liječnik može provjeriti ima li na majčinim bradavicama znakova soora i propisati topikalnu kremu kako bi spriječio majku i njezinu bebu da infekciju prenose naprijed-natrag.

Sprječavanje soora

 

Bilo da je vaša beba dojena ili hranjena adaptiranim mlijekom, vjerojatno ćete nakon dugog hranjenja primijetiti mliječnobijelu glazuru na njenom jeziku. Adaptirano mlijeko obično ima svjetliji izgled, dok majčino mlijeko može biti manje uočljivo. Bez obzira na to kako hranite svoju bebu, obrišite usta svoje bebe čistom, vlažnom krpom ili gazom odmah nakon svakog hranjenja kako biste započeli cjeloživotnu zdravu njegu usne šupljine. Jedan od najboljih koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili soor je pažljivo čišćenje djetetovih usta, dojki i opreme za hranjenje poput bočica i pumpi za dojenje. Budite posebno oprezni tijekom dojenja kako biste izbjegli suhe ili ispucale bradavice, koje mogu stvoriti okruženje za razvoj gljivica.

 

Kako očistiti soor na jeziku bebe

 

Briga o oralnom zdravlju vaše bebe tijekom soora je jednostavna. Osim korištenja lijeka kako je propisano, ograničite vrijeme bradavice i dude, što dovodi do veće iritacije. Kada ne koristite lijek za soor (koji obično mora biti na sooru 30 minuta), očistite bebina usta kao što biste inače: omotajte prst gazom ili krpom, navlažite ga vodom i krećite se uokolo kružnim pokretima, pažljivo izmasirajte desni i uklonite ostatke hrane ili mlijeka.

 

Ne postoji priručnik za njegu vaše bebe, tako da sve neobično, poput bijelog jezika novorođenčeta, može izazvati zabrinutost. Ali ako vaša beba razvije soor, ne brinite. Većina infekcija nije prijeteća i može se liječiti te će nestati za nekoliko dana uz odgovarajuću njegu i liječenje - nešto čemu se vi i vaše novorođenče možete veseliti.

Članci

 • Najbolje igre o zubima za djecu | elmex®

  Od oblačenja u kauboje ili princeze do pretvaranja prženih krumpirića u kljove morža, roditelji će učiniti gotovo sve kako bi izmamili osmijeh svoje djece (ili dovršili večeru). Dodavanje zabave i humora svakodnevnim rutinama pobudit će njihov interes i pomoći u izbjegavanju kraha – a oralno zdravlje nije iznimka! Isprobajte ove igre i aktivnosti kako biste zabavili i poučili svoje dijete o važnosti pravilnog zdravlja zuba.
  Pročitajte više »
 • Udlage za zube: što su i zašto ih nositi? | elmex®

  Sada kada je aparatić vašem djetetu konačno skinut, vjerojatno misli da je njihov ortodontski tretman gotov. Nažalost, to nije u potpunosti točno. Ispraviti zube samo je pola uspjeha. Druga polovica ih drži takvima.
  Pročitajte više »
 • Ranice u ustima male djece: uzroci i liječenje | elmex®

  Ako ste tek počeli učiti svoje dijete dobrim navikama za njegu usne šupljine, uočavanje ranice u ustima može biti zabrinjavajuće. Ne brinite, to nije odraz toga koliko dobro peru zube ili koriste zubni konac. Baš kao i odrasli, mala su djeca također osjetljiva na ranice u ustima. Ulkusi u ustima kod djece često se javljaju na nekoliko različitih načina, prema Dječjoj bolnici u Seattleu. Iako bi vaš doktor dentalne medicine, ili vaš liječnik opće prakse, trebao dijagnosticirati ranu, korisno je naučiti znakove, simptome i uzroke kako biste mogli bolje spriječiti i brže liječiti rane u ustima kod djece.
  Pročitajte više »
 • Herpes kod djece: Evo što trebate znati | elmex®

  Ranice u ustima mogu se pojaviti kod ljudi svih dobi. Jedan od tih tipova lezija naziva se herpes. Ako ste roditelj, možda ćete biti posebno zabrinuti zbog herpesa kod djece. Evo zašto djeca mogu dobiti herpes na usnama, koji su simptomi uključeni i kako možete liječiti ovo stanje.
  Pročitajte više »
 • Oralno zdravlje djece | elmex®

  Kako mogu pomoći svojoj djeci da njeguju svoje zube i spriječe karijes? Poučavanje djeteta pravilnoj oralnoj njezi u ranoj dobi ulaganje je u njegovo, ili njezino, zdravlje koje će se isplatiti za cijeli život. Možete početi davanjem primjera, dobra briga o vlastitim zubima šalje poruku da je oralno zdravlje nešto što treba cijeniti. A sve što brigu o zubima čini zabavnom, poput četkanja s djetetom ili dopuštanja da sami izaberu četkicu za zube, potiče pravilnu oralnu njegu.
  Pročitajte više »
 • Iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju djece | elmex®

  Ako postoji jedna stvar koju ste vjerojatno naučili kao roditelj, to je da djeca ne odgajaju sama sebe. U redu, možda ste od početka znali u što se upuštate. No, čini se da je beskrajno mnogo toga što se može pročitati i naučiti o odgoju sretnog, zdravog, inteligentnog i empatičnog djeteta.
  Pročitajte više »
 • Možete li imati previše fluorida? Saznajte činjenice | elmex®

  Zašto biste trebali biti obožavatelj fluorida? Kao što Američka stomatološka udruga (ADA) primjećuje, fluorid se često naziva "prirodnim borcem protiv karijesa", posebno za zube u razvoju. Dobra vijest je da ste vjerojatno uzimali pravu količinu fluorida uz sve njegove prednosti, a da niste ni znali! Fluorid iz vode, hrane ili dodataka pomaže u izgradnji jake zubne cakline, koja se bolje odupire karijesu. Nakon što zubi niknu, fluorid pomaže u ponovnoj izgradnji cakline i može čak preokrenuti najranije faze karijesa.
  Pročitajte više »
 • Prirodno ublažavanje zubobolje za vaše dijete | elmex®

  Ako se vaše dijete trzne od boli, roditeljski instinkti preuzimaju. Ali znate li koji je najbolji način za rješavanje zubobolje? Kada se vaše dijete žali na zubobolju, a vi ne možete odmah otići kod zubara, zubobolju možete ublažiti kod kuće.
  Pročitajte više »
 • Oralni soor u dojenčadi: uzroci, simptomi i liječenje | elmex®

  Kao majka male bebe, znamo da ste usredotočeni na zdravlje svoje obitelji. Možda ste već postali obožavatelj oralne higijene, brišući djetetove desni nakon svakog hranjenja i pazeći da u krevet ne ponese bočicu ničega osim vode. Ali čak i uz najstrožu rutinu oralne njege, još uvijek postoje milijuni prirodnih organizama koji žive u našim ustima. Za većinu nas, zdrav imunološki sustav ih drži pod kontrolom. Međutim, jedan gljivični organizam koji lako može preuzeti kontrolu je Candida albicans, poznatija kao soor.
  Pročitajte više »
 • Zašto biste trebali koristiti gumice s aparatićem za zube? | elmex®

  Na aparatić za zube treba prilagodba za mnogu djecu i tinejdžere—a na gumice na aparatićima, može posebno potrajati privikavanje. Imajući to u vidu, gumene trakice, koje se ponekad nazivaju i elastike, bitan su dio ispravljanja zuba i mogu pomoći u pomicanju pojedinačnih zuba i poravnanju čeljusti. Ovdje možete više saznati o njihovoj upotrebu, dobrobiti i kako se brinuti za njih.
  Pročitajte više »