Moja beba ima bijeli jezik: je li to soor?

Moja beba ima bijeli jezik: je li to soor?

Kao što svi roditelji znaju, nema ništa predvidljivo u brizi za novorođenče. Ako vaša beba ima bijeli jezik, možda se pitate nije li nešto u redu. To može biti soor, uobičajena gljivična infekcija koja se pojavljuje kao bijeli sloj na bebinom jeziku, ili jednostavno mogu biti ostaci mlijeka nakon nedavnog hranjenja. Saznajte više o mogućim uzrocima bijelog jezika kako biste se s više povjerenja mogli brinuti za oralno zdravlje svog djeteta.

Bijeli jezik rezultat je otpadaka, mrtvih stanica ili gljivica koje se nakupljaju između izbočina (zvanih papila) na površini vašeg jezika. Kod odraslih uzroci bijelog jezika su dehidracija, loša oralna higijena, pušenje ili prekomjerna konzumacija alkohola. Bijele mrlje na jeziku i drugdje u ustima koje se ne mogu istrljati mogu ukazivati na soor u bilo kojoj dobi. U cjelini, međutim, ako vaša beba ima bijeli jezik, ostaci mlijeka su najčešći krivac. U ovom slučaju, bijeli jezik vaše bebe nije soor.

Bijeli sloj koji se ne briše lako krpom može biti slučaj soora. Soor je uzrokovan prekomjernim rastom gljivice Candide i može se pojaviti kao mliječno bijele mrlje u ustima vaše bebe. Soor se rijetko pojavljuje isključivo na jeziku i često će prekrivati dijelove usta koje vaša beba koristi za sisanje, poput unutarnjih i vanjskih usana i unutarnjih obraza.

Soor kod beba može uzrokovati razdražljivost, opću uznemirenost i odbojnost prema sisanju ili hranjenju. Međutim, većina dojenčadi osjeća malu nelagodu i umjerene simptome. Trebali biste potražiti liječenje što je prije moguće, osobito ako se vaše novorođenče bori s hvatanjem ili odbija jesti.

Srećom, uz vodstvo pedijatra, soor se lako liječi. Vaš liječnik može propisati antifungalno liječenje koje će se primijeniti izravno na bijele mrlje. Lijek nije učinkovit ako se proguta, stoga ostavite lijek u ustima i izbjegavajte hranjenje 30 minuta. Liječnik će vam savjetovati koliko često nanositi antimikotik, a to može biti do četiri puta dnevno tijekom tjedan dana. Soor obično nestaje za četiri do pet dana.

Liječnik može provjeriti ima li na majčinim bradavicama znakova soora i propisati topikalnu kremu kako bi spriječio majku i njezinu bebu da infekciju prenose naprijed-natrag.

Sprječavanje soora

Bilo da je vaša beba dojena ili hranjena adaptiranim mlijekom, vjerojatno ćete nakon dugog hranjenja primijetiti mliječnobijelu glazuru na njenom jeziku. Adaptirano mlijeko obično ima svjetliji izgled, dok majčino mlijeko može biti manje uočljivo. Bez obzira na to kako hranite svoju bebu, obrišite usta svoje bebe čistom, vlažnom krpom ili gazom odmah nakon svakog hranjenja kako biste započeli cjeloživotnu zdravu njegu usne šupljine. Jedan od najboljih koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili soor je pažljivo čišćenje djetetovih usta, dojki i opreme za hranjenje poput bočica i pumpi za dojenje. Budite posebno oprezni tijekom dojenja kako biste izbjegli suhe ili ispucale bradavice, koje mogu stvoriti okruženje za razvoj gljivica.

Kako očistiti soor na jeziku bebe

Briga o oralnom zdravlju vaše bebe tijekom soora je jednostavna. Osim korištenja lijeka kako je propisano, ograničite vrijeme bradavice i dude, što dovodi do veće iritacije. Kada ne koristite lijek za soor (koji obično mora biti na sooru 30 minuta), očistite bebina usta kao što biste inače: omotajte prst gazom ili krpom, navlažite ga vodom i krećite se uokolo kružnim pokretima, pažljivo izmasirajte desni i uklonite ostatke hrane ili mlijeka.

Ne postoji priručnik za njegu vaše bebe, tako da sve neobično, poput bijelog jezika novorođenčeta, može izazvati zabrinutost. Ali ako vaša beba razvije soor, ne brinite. Većina infekcija nije prijeteća i može se liječiti te će nestati za nekoliko dana uz odgovarajuću njegu i liječenje - nešto čemu se vi i vaše novorođenče možete veseliti.

Članci