Zašto biste trebali koristiti gumice s aparatićem za zube?

Na aparatić za zube treba prilagodba za mnogu djecu i tinejdžere—a na gumice na aparatićima, može posebno potrajati privikavanje. Imajući to u vidu, gumene trakice, koje se ponekad nazivaju i elastike, bitan su dio ispravljanja zuba i mogu pomoći u pomicanju pojedinačnih zuba i poravnanju čeljusti. Ovdje možete više saznati o njihovoj upotrebu, dobrobiti i kako se brinuti za njih.

Što su gumice za aparatić za zube i zašto se koriste?

 

Prije nego počnemo razgovarati o gumicama i njihovoj funkciji, važno je prvo objasniti aparatiće, kako rade i gdje se gumice uklapaju u cijeli sustav. Bravice su najčešće sredstvo koji se koristi u ortodontskom liječenju. Imaju dva glavna dijela: nosače i žice. Žice pomiču zube, dok su bravice pričvršćene na zube i drže žice. Ponekad žice na nekim aparatićima drže malene gumice ili ligature koje dolaze u raznim zabavnim bojama—iako se one razlikuju od gumica o kojima ovdje govorimo.

 

Dakle, gdje gumice dolaze u obzir? Nosači i žice rade zajedno kako bi izvršili pritisak na zube kako bi ih postupno pomaknuli u pravilan položaj tijekom vremena. Ponekad ortodont vašem djetetu može propisati gumice koje se pričvršćuju na bravice na malenim kukicama na gornjoj i donjoj bravici. Konfiguracija će biti okomita ili dijagonalna—a ponekad vam vaš ortodont može dati kukicu za jednostavno umetanje.

 

 

Prednosti korištenja gumica s aparatićem za zube

 

Dvije su glavne prednosti korištenja gumica s aparatićem za zube, koje se na neki način preklapaju. Glavna prednost gumica je u tome što mogu pomoći u pružanju dodatne sile za pomicanje zuba u položaje koje aparatić ne može učiniti samostalno. Oni su kao dodatni alat koji pomaže stvoriti precizniju napetost i pritisak. Druga prednost gumica je ta što mogu ubrzati proces poravnavanja, što znači da vaše dijete može ranije dobiti blistav, samouvjeren osmijeh.

 

Kada je u pitanju ortodoncija u cjelini, prednosti aparatića nisu samo zbog izgleda – zapravo, pravilan ortodontski tretman može poboljšati zagriz vašeg djeteta ili tinejdžera i može pomoći u poboljšanju njihovog govora. Osim toga, ravni zubi također su manje skloni kvarenju, bolestima desni i ozljedama. No, kad je riječ o izgledu, ravniji osmijeh može pomoći u samopouzdanju. Iako će postojati razdoblje prilagodbe, aparatić je koristan za oralno zdravlje, izgled i samopoštovanje.

 

 

Održavanje i njega pri korištenju gumica

 

Održavanje oralne njege uz gumice zahtijeva malo planiranja—gumice će se morati uklanjati tijekom obroka, pranja zuba i čišćenja zubnim koncem te mijenjati svakodnevno. Nadalje, ortodont će vašem djetetu vjerojatno preporučiti da se držite podalje od tvrde, ljepljive i hrskave hrane, kao i bezalkoholnih ili kiselih pića. Vaš bi vam ortodont trebao pružiti sve što trebate znati o najboljoj oralnoj higijeni dok koristite gumice.

 

Gumice nisu potrebne svakom djetetu ili tinejdžeru s aparatićem, jer to ovisi o zubima i položaju čeljusti vašeg djeteta. Ali ako ih vaš ortodont preporuči, vi i vaše dijete ne morate brinuti. Iako vam gumice u ustima mogu djelovati zastrašujuće ili neudobno, lako ih je umetnuti, ukloniti i, iznad svega, pomažu poravnati zube vašeg djeteta kako bi brže imalo samouvjereniji osmijeh.

Članci

 • Prirodno ublažavanje zubobolje za vaše dijete | elmex®

  Ako se vaše dijete trzne od boli, roditeljski instinkti preuzimaju. Ali znate li koji je najbolji način za rješavanje zubobolje? Kada se vaše dijete žali na zubobolju, a vi ne možete odmah otići kod zubara, zubobolju možete ublažiti kod kuće.
  Pročitajte više »
 • Možete li imati previše fluorida? Saznajte činjenice | elmex®

  Zašto biste trebali biti obožavatelj fluorida? Kao što Američka stomatološka udruga (ADA) primjećuje, fluorid se često naziva "prirodnim borcem protiv karijesa", posebno za zube u razvoju. Dobra vijest je da ste vjerojatno uzimali pravu količinu fluorida uz sve njegove prednosti, a da niste ni znali! Fluorid iz vode, hrane ili dodataka pomaže u izgradnji jake zubne cakline, koja se bolje odupire karijesu. Nakon što zubi niknu, fluorid pomaže u ponovnoj izgradnji cakline i može čak preokrenuti najranije faze karijesa.
  Pročitajte više »
 • Herpes kod djece: Evo što trebate znati | elmex®

  Ranice u ustima mogu se pojaviti kod ljudi svih dobi. Jedan od tih tipova lezija naziva se herpes. Ako ste roditelj, možda ćete biti posebno zabrinuti zbog herpesa kod djece. Evo zašto djeca mogu dobiti herpes na usnama, koji su simptomi uključeni i kako možete liječiti ovo stanje.
  Pročitajte više »
 • Oralni soor u dojenčadi: uzroci, simptomi i liječenje | elmex®

  Kao majka male bebe, znamo da ste usredotočeni na zdravlje svoje obitelji. Možda ste već postali obožavatelj oralne higijene, brišući djetetove desni nakon svakog hranjenja i pazeći da u krevet ne ponese bočicu ničega osim vode. Ali čak i uz najstrožu rutinu oralne njege, još uvijek postoje milijuni prirodnih organizama koji žive u našim ustima. Za većinu nas, zdrav imunološki sustav ih drži pod kontrolom. Međutim, jedan gljivični organizam koji lako može preuzeti kontrolu je Candida albicans, poznatija kao soor.
  Pročitajte više »
 • Udlage za zube: što su i zašto ih nositi? | elmex®

  Sada kada je aparatić vašem djetetu konačno skinut, vjerojatno misli da je njihov ortodontski tretman gotov. Nažalost, to nije u potpunosti točno. Ispraviti zube samo je pola uspjeha. Druga polovica ih drži takvima.
  Pročitajte više »
 • Najbolje igre o zubima za djecu | elmex®

  Od oblačenja u kauboje ili princeze do pretvaranja prženih krumpirića u kljove morža, roditelji će učiniti gotovo sve kako bi izmamili osmijeh svoje djece (ili dovršili večeru). Dodavanje zabave i humora svakodnevnim rutinama pobudit će njihov interes i pomoći u izbjegavanju kraha – a oralno zdravlje nije iznimka! Isprobajte ove igre i aktivnosti kako biste zabavili i poučili svoje dijete o važnosti pravilnog zdravlja zuba.
  Pročitajte više »
 • Iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju djece | elmex®

  Ako postoji jedna stvar koju ste vjerojatno naučili kao roditelj, to je da djeca ne odgajaju sama sebe. U redu, možda ste od početka znali u što se upuštate. No, čini se da je beskrajno mnogo toga što se može pročitati i naučiti o odgoju sretnog, zdravog, inteligentnog i empatičnog djeteta.
  Pročitajte više »
 • Oralno zdravlje djece | elmex®

  Kako mogu pomoći svojoj djeci da njeguju svoje zube i spriječe karijes? Poučavanje djeteta pravilnoj oralnoj njezi u ranoj dobi ulaganje je u njegovo, ili njezino, zdravlje koje će se isplatiti za cijeli život. Možete početi davanjem primjera, dobra briga o vlastitim zubima šalje poruku da je oralno zdravlje nešto što treba cijeniti. A sve što brigu o zubima čini zabavnom, poput četkanja s djetetom ili dopuštanja da sami izaberu četkicu za zube, potiče pravilnu oralnu njegu.
  Pročitajte više »
 • Moja beba ima bijeli jezik: je li to soor? | elmex®

  Kao što svi roditelji znaju, nema ništa predvidljivo u brizi za novorođenče. Ako vaša beba ima bijeli jezik, možda se pitate nije li nešto u redu. To može biti soor, uobičajena gljivična infekcija koja se pojavljuje kao bijeli sloj na bebinom jeziku, ili jednostavno mogu biti ostaci mlijeka nakon nedavnog hranjenja.
  Pročitajte više »
 • Ranice u ustima male djece: uzroci i liječenje | elmex®

  Ako ste tek počeli učiti svoje dijete dobrim navikama za njegu usne šupljine, uočavanje ranice u ustima može biti zabrinjavajuće. Ne brinite, to nije odraz toga koliko dobro peru zube ili koriste zubni konac. Baš kao i odrasli, mala su djeca također osjetljiva na ranice u ustima. Ulkusi u ustima kod djece često se javljaju na nekoliko različitih načina, prema Dječjoj bolnici u Seattleu. Iako bi vaš doktor dentalne medicine, ili vaš liječnik opće prakse, trebao dijagnosticirati ranu, korisno je naučiti znakove, simptome i uzroke kako biste mogli bolje spriječiti i brže liječiti rane u ustima kod djece.
  Pročitajte više »