Zašto biste trebali koristiti gumice s aparatićem za zube?

Zašto biste trebali koristiti gumice s aparatićem za zube?

Na aparatić za zube treba prilagodba za mnogu djecu i tinejdžere—a na gumice na aparatićima, može posebno potrajati privikavanje. Imajući to u vidu, gumene trakice, koje se ponekad nazivaju i elastike, bitan su dio ispravljanja zuba i mogu pomoći u pomicanju pojedinačnih zuba i poravnanju čeljusti. Ovdje možete više saznati o njihovoj upotrebu, dobrobiti i kako se brinuti za njih.

 

Što su gumice za aparatić za zube i zašto se koriste?

Prije nego počnemo razgovarati o gumicama i njihovoj funkciji, važno je prvo objasniti aparatiće, kako rade i gdje se gumice uklapaju u cijeli sustav. Bravice su najčešće sredstvo koji se koristi u ortodontskom liječenju. Imaju dva glavna dijela: nosače i žice. Žice pomiču zube, dok su bravice pričvršćene na zube i drže žice. Ponekad žice na nekim aparatićima drže malene gumice ili ligature koje dolaze u raznim zabavnim bojama—iako se one razlikuju od gumica o kojima ovdje govorimo.

Dakle, gdje gumice dolaze u obzir? Nosači i žice rade zajedno kako bi izvršili pritisak na zube kako bi ih postupno pomaknuli u pravilan položaj tijekom vremena. Ponekad ortodont vašem djetetu može propisati gumice koje se pričvršćuju na bravice na malenim kukicama na gornjoj i donjoj bravici. Konfiguracija će biti okomita ili dijagonalna—a ponekad vam vaš ortodont može dati kukicu za jednostavno umetanje.

 

Prednosti korištenja gumica s aparatićem za zube

Dvije su glavne prednosti korištenja gumica s aparatićem za zube, koje se na neki način preklapaju. Glavna prednost gumica je u tome što mogu pomoći u pružanju dodatne sile za pomicanje zuba u položaje koje aparatić ne može učiniti samostalno. Oni su kao dodatni alat koji pomaže stvoriti precizniju napetost i pritisak. Druga prednost gumica je ta što mogu ubrzati proces poravnavanja, što znači da vaše dijete može ranije dobiti blistav, samouvjeren osmijeh.

Kada je u pitanju ortodoncija u cjelini, prednosti aparatića nisu samo zbog izgleda – zapravo, pravilan ortodontski tretman može poboljšati zagriz vašeg djeteta ili tinejdžera i može pomoći u poboljšanju njihovog govora. Osim toga, ravni zubi također su manje skloni kvarenju, bolestima desni i ozljedama. No, kad je riječ o izgledu, ravniji osmijeh može pomoći u samopouzdanju. Iako će postojati razdoblje prilagodbe, aparatić je koristan za oralno zdravlje, izgled i samopoštovanje.

 

Održavanje i njega pri korištenju gumica

Održavanje oralne njege uz gumice zahtijeva malo planiranja—gumice će se morati uklanjati tijekom obroka, pranja zuba i čišćenja zubnim koncem te mijenjati svakodnevno. Nadalje, ortodont će vašem djetetu vjerojatno preporučiti da se držite podalje od tvrde, ljepljive i hrskave hrane, kao i bezalkoholnih ili kiselih pića. Vaš bi vam ortodont trebao pružiti sve što trebate znati o najboljoj oralnoj higijeni dok koristite gumice.

Gumice nisu potrebne svakom djetetu ili tinejdžeru s aparatićem, jer to ovisi o zubima i položaju čeljusti vašeg djeteta. Ali ako ih vaš ortodont preporuči, vi i vaše dijete ne morate brinuti. Iako vam gumice u ustima mogu djelovati zastrašujuće ili neudobno, lako ih je umetnuti, ukloniti i, iznad svega, pomažu poravnati zube vašeg djeteta kako bi brže imalo samouvjereniji osmijeh.

Članci