Ranice u ustima male djece: uzroci i liječenje

Ranice u ustima male djece: uzroci i liječenje

Ako ste tek počeli učiti svoje dijete dobrim navikama za njegu usne šupljine, uočavanje ranice u ustima može biti zabrinjavajuće. Ne brinite, to nije odraz toga koliko dobro peru zube ili koriste zubni konac. Baš kao i odrasli, mala su djeca također osjetljiva na ranice u ustima. Ulkusi u ustima kod djece često se javljaju na nekoliko različitih načina, prema Dječjoj bolnici u Seattleu. Iako bi vaš doktor dentalne medicine, ili vaš liječnik opće prakse, trebao dijagnosticirati ranu, korisno je naučiti znakove, simptome i uzroke kako biste mogli bolje spriječiti i brže liječiti rane u ustima kod djece.

 

Ima li moje dijete afte?

Afte su okrugli ulkusi koji se razvijaju unutar mekog tkiva usta i vodeći su uzrok čira u ustima kod djece nakon pete godine. Mogu biti crvene, bijele ili sive. Afte mogu biti bolne i ometati jelo i spavanje, ali nisu zarazne. Afte obično traju sedam do 14 dana, prema klinici Mayo.

Afte su česte, ponavljaju se i mogu biti uzrokovane:

  • Manjim ozljedama u ustima uslijed grubog četkanja ili slučajnog ugriza za obraz
  • Alergijama ili osjetljivosti na hranu
  • Nedostatakom vitamina
  • Stresom, nedostatakom odmora ili imunološkim poremećajima

Dobra vijest je da postoje brojni kućni lijekovi koji pomažu u ublažavanju tegoba uzrokovanih aftama. Ispiranje usta antimikrobnim tekućinama, nanošenje leda na ranu i četkica za zube s mekim dlačicicama, mogu pomoći u ublažavanju iritacije. Podsjetimo, afte nastaju unutar usta, dok se herpes obično pojavljuje izvan usta.

 

Zašto djeca dobiju herpes na usnama?

Herpes na usnama je oblik herpes simplex virusa tipa 1, zaraznog virusa koji se prenosi kontaktom. Herpes na usnama kod odraslih uzrok je infekcija herpesom simplexom kod male djece. Dakle, koliko god teško bilo izbjeći maženje svog djeteta, imajte na umu da ako mislite da imate virus, najbolje je suzdržati se od tog poljupca za laku noć kada je prisutna ranica. Isto tako, razgovarajte sa svojim liječnikom o dojenju ako mislite da ste imali izbijanje herpesa.

Prema dječjoj bolnici u Seattleu, prva zaraza herpesom može biti ozbiljna i obično se javlja u dobi od 1 do 3 godine. Može uzrokovati 10 ili više mjehurića ispunjenih tekućinom na desnima, jeziku i usnama, a može se pojaviti i na vanjskim usnama ili koži oko usta. Također se može pojaviti vrućica i poteškoće s gutanjem. Herpes obično zacijeli za otprilike 2 do 4 tjedna. Pedijatar vam može preporučiti antivirusni lijek za ubrzanje zacjeljivanja herpesa.

 

Što je bolest šaka, stopala i usta?

Bolest šaka, stopala i usta (HFMD) obično se manifestira kao crveni mjehurići unutar usta i na dlanovima i tabanima. Također uključuje groznicu i nedostatak energije. HFMD se prenosi preko virusa poznatog kao Coxsackie virus, koji se najčešće javlja kod djece. Pronosi se tjelesnim tekućinama, izravnim kontaktom ili fekalnom tvari, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. HFMD je manja bolest i trebala bi nestati unutar tjedan dana. Budući da su herpes i HFMD vrlo zarazni, pobrinite se da vi i vaše dijete izbjegavate izravan kontakt sa svima koji imaju aktivne čireve.

 

Kako ozljede uzrokuju ranice u ustima?

Ozljede usta česta su posljedica aktivnosti male djece. Možda su se ugrizli za jezik ili unutarnju stranu obraza ili četkali previše entuzijastično dok počinju učiti dobre navike oralne njege. Vruća hrana može biti još jedan uzrok, ako vaše dijete nije dovoljno strpljivo da pusti da se njegov omiljeni obrok ohladi. Većina ranica u ustima male djece uzrokovanih ozljedama i opeklinama izgledaju crveno u početku i pobijele kad zacijele, tako da zaboravljene rane mogu izgledati slično afti.

 

Kako kod kuće liječiti ranice u ustima kod male djece?

Bitan dio njege kod kuće su hladna hrana, hidratacija, odmor i puštanje da cijeljenje rane ide svojim tijekom. Posavjetujte se sa svojim doktorom dentalne medicine, ili liječnikom, o dozama acetaminofena, ibuprofena i antacida, jer svi oni mogu ublažiti nelagodu.

 

Kada je potrebno kontaktirati liječnika?

Ako se vaše dijete ne miče, izrazito je slabo, ima otekline na licu, možda je progutalo kemikaliju ili ima ranicu koja se pojavila nakon uzimanja lijekova, trebali biste odmah nazvati svog pedijatra. U suprotnom, pružite svom djetetu malo dodatne njege i pričekajte da ranica prođe.

Članci