Herpes kod djece: Evo što trebate znati

Herpes kod djece: Evo što trebate znati

Ranice u ustima mogu se pojaviti kod ljudi svih dobi. Jedan od tih tipova lezija naziva se herpes. Ako ste roditelj, možda ćete biti posebno zabrinuti zbog herpesa kod djece. Evo zašto djeca mogu dobiti herpes na usnama, koji su simptomi uključeni i kako možete liječiti ovo stanje.

 

Što je herpes?

Prema Dječjoj bolnici C.S. Mott, herpes na usnama (također poznat kao mjehurići od groznice) su male lezije koje se pojavljuju oko usta i usana. Ove rane uzrokuje virus herpes simplex, koji obično ulazi u tijelo kroz posjekotinu na koži, u ili, oko usta. Djeca obično dobiju virus herpes simplex od roditelja, koji ga mogu prenijeti dijeljenjem posuđa ili ljubljenjem.

Nakon izlaganja virusu, određeni čimbenici mogu izazvati izbijanje herpesa. Američka akademija pedijatara (AAP) navodi da umor i stres, povećana izloženost određenim vremenskim uvjetima, bolest, hormonalne promjene i loša prehrana mogu biti čimbenici koji doprinose pojavi herpesa.

 

Simptomi herpesa

Klinika Mayo navodi da je herpes na usnama vrlo čest i prilično zarazan. Izbijanje jedne ili više herpesnih lezija često počinje kao trnci, svrbež na koži oko usta što rezultira jednim ili više mjehurića. Mjehurići se tada mogu spojiti ili puknuti i izlučiti bistru tekućinu, ostavljajući ranu s kraterima koja tvori krastu. Krasta obično zacijeli u roku od dva do četiri tjedna. Izbijanje herpes simplex virusa može biti popraćeno bolom, bolnim limfnim čvorovima, bolovima u mišićima i erodiranim tkivom desni.

 

Liječenje herpesa u djece

Trenutačni lijek za herpes na usnama ne postoji. AAP potiče roditelje da posjete svog pedijatra kada dijete pokazuje znakove i simptome herpesa. Ovaj korak je važan jer oni mogu utvrditi uzrok ranica u ustima i je li vaše dijete zaraženo virusom herpesa ili je nešto drugo u pitanju.

Kako biste svom djetetu olakšali herpes, kod kuće možete pokušati staviti led ili toplu krpu na to područje. Ako je bol jaka, vaš pedijatar može preporučiti lijekove protiv bolova ili kremu koja se prodaje bez recepta.

 

Savjeti za prevenciju

Herpes se može prenositi s odrasle osobe na dijete, s djeteta na dijete ili s djeteta na odraslu osobu. Ove se lezije također mogu ponovno pojaviti nakon što je dijete inicijalno zaraženo ovim stanjem, kako objašnjava Klinika Mayo. Važno je da oboljela osoba i njezina obitelj održavaju pravilnu higijenu ruku kako bi se smanjilo širenje bolesti te pravilnu oralnu higijenu kako bi se smanjile klice u ustima.

Dodatne osobne navike koje mogu pomoći u sprječavanju širenja bolesti uključuju:

  • Nemojte dijeliti pribor za jelo
  • Neka oni koji imaju virus herpes simplex izbjegavaju dodirivati i ljubiti dijete
  • Poduzmite dodatne mjere opreza ako ste osoba s oslabljenim imunološkim sustavom ili ste pod stresom — jer obje situacije povećavaju šanse za izbijanje herpes simplexa

Ako vaše dijete ima izbijanje herpesa, budite uvjereni da je stanje uobičajeno, ali vrlo je važno da poduzmete odgovarajuće korake kako biste spriječili širenje virusa.

Članci