Herpes kod djece: Evo što trebate znati

Ranice u ustima mogu se pojaviti kod ljudi svih dobi. Jedan od tih tipova lezija naziva se herpes. Ako ste roditelj, možda ćete biti posebno zabrinuti zbog herpesa kod djece. Evo zašto djeca mogu dobiti herpes na usnama, koji su simptomi uključeni i kako možete liječiti ovo stanje.

Što je herpes?

 

Prema Dječjoj bolnici C.S. Mott, herpes na usnama (također poznat kao mjehurići od groznice) su male lezije koje se pojavljuju oko usta i usana. Ove rane uzrokuje virus herpes simplex, koji obično ulazi u tijelo kroz posjekotinu na koži, u ili, oko usta. Djeca obično dobiju virus herpes simplex od roditelja, koji ga mogu prenijeti dijeljenjem posuđa ili ljubljenjem.

 

Nakon izlaganja virusu, određeni čimbenici mogu izazvati izbijanje herpesa. Američka akademija pedijatara (AAP) navodi da umor i stres, povećana izloženost određenim vremenskim uvjetima, bolest, hormonalne promjene i loša prehrana mogu biti čimbenici koji doprinose pojavi herpesa.

 

 

Simptomi herpesa

 

Klinika Mayo navodi da je herpes na usnama vrlo čest i prilično zarazan. Izbijanje jedne ili više herpesnih lezija često počinje kao trnci, svrbež na koži oko usta što rezultira jednim ili više mjehurića. Mjehurići se tada mogu spojiti ili puknuti i izlučiti bistru tekućinu, ostavljajući ranu s kraterima koja tvori krastu. Krasta obično zacijeli u roku od dva do četiri tjedna. Izbijanje herpes simplex virusa može biti popraćeno bolom, bolnim limfnim čvorovima, bolovima u mišićima i erodiranim tkivom desni.

Liječenje herpesa u djece

 

Trenutačni lijek za herpes na usnama ne postoji. AAP potiče roditelje da posjete svog pedijatra kada dijete pokazuje znakove i simptome herpesa. Ovaj korak je važan jer oni mogu utvrditi uzrok ranica u ustima i je li vaše dijete zaraženo virusom herpesa ili je nešto drugo u pitanju.

 

Kako biste svom djetetu olakšali herpes, kod kuće možete pokušati staviti led ili toplu krpu na to područje. Ako je bol jaka, vaš pedijatar može preporučiti lijekove protiv bolova ili kremu koja se prodaje bez recepta.

 

 

Savjeti za prevenciju

 

Herpes se može prenositi s odrasle osobe na dijete, s djeteta na dijete ili s djeteta na odraslu osobu. Ove se lezije također mogu ponovno pojaviti nakon što je dijete inicijalno zaraženo ovim stanjem, kako objašnjava Klinika Mayo. Važno je da oboljela osoba i njezina obitelj održavaju pravilnu higijenu ruku kako bi se smanjilo širenje bolesti te pravilnu oralnu higijenu kako bi se smanjile klice u ustima.

 

Dodatne osobne navike koje mogu pomoći u sprječavanju širenja bolesti uključuju:

 

 • Nemojte dijeliti pribor za jelo
 • Neka oni koji imaju virus herpes simplex izbjegavaju dodirivati i ljubiti dijete
 • Poduzmite dodatne mjere opreza ako ste osoba s oslabljenim imunološkim sustavom ili ste pod stresom — jer obje situacije povećavaju šanse za izbijanje herpes simplexa

 

Ako vaše dijete ima izbijanje herpesa, budite uvjereni da je stanje uobičajeno, ali vrlo je važno da poduzmete odgovarajuće korake kako biste spriječili širenje virusa.

Članci

 • Najbolje igre o zubima za djecu | elmex®

  Od oblačenja u kauboje ili princeze do pretvaranja prženih krumpirića u kljove morža, roditelji će učiniti gotovo sve kako bi izmamili osmijeh svoje djece (ili dovršili večeru). Dodavanje zabave i humora svakodnevnim rutinama pobudit će njihov interes i pomoći u izbjegavanju kraha – a oralno zdravlje nije iznimka! Isprobajte ove igre i aktivnosti kako biste zabavili i poučili svoje dijete o važnosti pravilnog zdravlja zuba.
  Pročitajte više »
 • Udlage za zube: što su i zašto ih nositi? | elmex®

  Sada kada je aparatić vašem djetetu konačno skinut, vjerojatno misli da je njihov ortodontski tretman gotov. Nažalost, to nije u potpunosti točno. Ispraviti zube samo je pola uspjeha. Druga polovica ih drži takvima.
  Pročitajte više »
 • Ranice u ustima male djece: uzroci i liječenje | elmex®

  Ako ste tek počeli učiti svoje dijete dobrim navikama za njegu usne šupljine, uočavanje ranice u ustima može biti zabrinjavajuće. Ne brinite, to nije odraz toga koliko dobro peru zube ili koriste zubni konac. Baš kao i odrasli, mala su djeca također osjetljiva na ranice u ustima. Ulkusi u ustima kod djece često se javljaju na nekoliko različitih načina, prema Dječjoj bolnici u Seattleu. Iako bi vaš doktor dentalne medicine, ili vaš liječnik opće prakse, trebao dijagnosticirati ranu, korisno je naučiti znakove, simptome i uzroke kako biste mogli bolje spriječiti i brže liječiti rane u ustima kod djece.
  Pročitajte više »
 • Oralno zdravlje djece | elmex®

  Kako mogu pomoći svojoj djeci da njeguju svoje zube i spriječe karijes? Poučavanje djeteta pravilnoj oralnoj njezi u ranoj dobi ulaganje je u njegovo, ili njezino, zdravlje koje će se isplatiti za cijeli život. Možete početi davanjem primjera, dobra briga o vlastitim zubima šalje poruku da je oralno zdravlje nešto što treba cijeniti. A sve što brigu o zubima čini zabavnom, poput četkanja s djetetom ili dopuštanja da sami izaberu četkicu za zube, potiče pravilnu oralnu njegu.
  Pročitajte više »
 • Iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju djece | elmex®

  Ako postoji jedna stvar koju ste vjerojatno naučili kao roditelj, to je da djeca ne odgajaju sama sebe. U redu, možda ste od početka znali u što se upuštate. No, čini se da je beskrajno mnogo toga što se može pročitati i naučiti o odgoju sretnog, zdravog, inteligentnog i empatičnog djeteta.
  Pročitajte više »
 • Moja beba ima bijeli jezik: je li to soor? | elmex®

  Kao što svi roditelji znaju, nema ništa predvidljivo u brizi za novorođenče. Ako vaša beba ima bijeli jezik, možda se pitate nije li nešto u redu. To može biti soor, uobičajena gljivična infekcija koja se pojavljuje kao bijeli sloj na bebinom jeziku, ili jednostavno mogu biti ostaci mlijeka nakon nedavnog hranjenja.
  Pročitajte više »
 • Možete li imati previše fluorida? Saznajte činjenice | elmex®

  Zašto biste trebali biti obožavatelj fluorida? Kao što Američka stomatološka udruga (ADA) primjećuje, fluorid se često naziva "prirodnim borcem protiv karijesa", posebno za zube u razvoju. Dobra vijest je da ste vjerojatno uzimali pravu količinu fluorida uz sve njegove prednosti, a da niste ni znali! Fluorid iz vode, hrane ili dodataka pomaže u izgradnji jake zubne cakline, koja se bolje odupire karijesu. Nakon što zubi niknu, fluorid pomaže u ponovnoj izgradnji cakline i može čak preokrenuti najranije faze karijesa.
  Pročitajte više »
 • Prirodno ublažavanje zubobolje za vaše dijete | elmex®

  Ako se vaše dijete trzne od boli, roditeljski instinkti preuzimaju. Ali znate li koji je najbolji način za rješavanje zubobolje? Kada se vaše dijete žali na zubobolju, a vi ne možete odmah otići kod zubara, zubobolju možete ublažiti kod kuće.
  Pročitajte više »
 • Oralni soor u dojenčadi: uzroci, simptomi i liječenje | elmex®

  Kao majka male bebe, znamo da ste usredotočeni na zdravlje svoje obitelji. Možda ste već postali obožavatelj oralne higijene, brišući djetetove desni nakon svakog hranjenja i pazeći da u krevet ne ponese bočicu ničega osim vode. Ali čak i uz najstrožu rutinu oralne njege, još uvijek postoje milijuni prirodnih organizama koji žive u našim ustima. Za većinu nas, zdrav imunološki sustav ih drži pod kontrolom. Međutim, jedan gljivični organizam koji lako može preuzeti kontrolu je Candida albicans, poznatija kao soor.
  Pročitajte više »
 • Zašto biste trebali koristiti gumice s aparatićem za zube? | elmex®

  Na aparatić za zube treba prilagodba za mnogu djecu i tinejdžere—a na gumice na aparatićima, može posebno potrajati privikavanje. Imajući to u vidu, gumene trakice, koje se ponekad nazivaju i elastike, bitan su dio ispravljanja zuba i mogu pomoći u pomicanju pojedinačnih zuba i poravnanju čeljusti. Ovdje možete više saznati o njihovoj upotrebu, dobrobiti i kako se brinuti za njih.
  Pročitajte više »