Možete li imati previše fluorida? Saznajte činjenice

Zašto biste trebali biti obožavatelj fluorida? Kao što Američka stomatološka udruga (ADA) primjećuje, fluorid se često naziva "prirodnim borcem protiv karijesa", posebno za zube u razvoju. Dobra vijest je da ste vjerojatno uzimali pravu količinu fluorida uz sve njegove prednosti, a da niste ni znali! Fluorid iz vode, hrane ili dodataka pomaže u izgradnji jake zubne cakline, koja se bolje odupire karijesu. Nakon što zubi niknu, fluorid pomaže u ponovnoj izgradnji cakline i može čak preokrenuti najranije faze karijesa.

 

Međutim, kao i većina stvari u životu, dobiti previše - ili premalo - nečega može biti problem. Fluorid je izvrstan primjer važnosti ravnoteže. Općenito, mineral je siguran i učinkovit protiv karijesa, ali trebali biste biti svjesni manjih rizika od prevelike konzumacije fluorida. Većina ovih zabrinutosti proizlazi iz uzimanja previše minerala, osobito u mlađoj dobi, što može uzrokovati dentalnu fluorozu.

Što je dentalna fluoroza?

 

Prema ADA-i, dentalna fluoroza, također poznata kao pjegavi zubi, javlja se kada djeca konzumiraju previše fluorida tijekom predugog vremenskog razdoblja, dok im se zubi razvijaju. Većina slučajeva fluoroze posljedica je uzimanja dodataka fluorida kod male djece ili gutanja paste za zube s fluoridom kada je voda koju piju već fluoridirana. Pruge, mrlje ili udubljenja, mogu se razviti na površini zuba nakon što niknu iznad linije zubnog mesa. U teškim slučajevima, na caklini se mogu pojaviti smeđe, crne ili sive mrlje, a zubi mogu postati rupičasti.

 

Ne brinite! To neće imati negativan utjecaj na zdravlje zuba vašeg djeteta. Ove pruge i mrlje mogu se liječiti i često su reverzibilne. Često je stanje toliko blago da ga samo doktor dentalne medicine može otkriti.

 

Kako spriječiti fluorozu

 

Šansa za razvoj fluoroze postoji do otprilike osme godine života djeteta, jer se zubi još uvijek formiraju ispod linije zubnog mesa. Evo nekoliko korisnih smjernica o sigurnoj upotrebi fluorida za bebe i djecu.

 

Dojenče do tri godine:

 

 • Malo je vjerojatno da će dojena djeca razviti fluorozu, budući da majčino mlijeko ima vrlo malo fluorida. Čak i ako piju fluoridiranu vodu, dojilje i trudnice ne prenose velike količine fluora na svoje bebe.
 • Mame koje svoje bebe hrane adaptiranim mlijekom trebale bi miješati vodu s niskim sadržajem fluorida ili vodu bez fluorida s prahom ili tekućim koncentratom. Formula spremna za hranjenje je također opcija, budući da sadrži minimalne količine fluorida.
 • Kad zubi izrastu, upotrijebite samo malu količinu (ne veću od zrna riže) zubne paste s fluorom za pranje zuba dva puta dnevno.
 • Ispljuni! Kada je moguće, djecu treba naučiti ispljunuti pastu za zube prilikom pranja zuba.

 

Od treće do osme godine:

 

 • Nastavite temeljito prati zube dva puta dnevno s količinom paste za zube s fluorom veličine zrna graška.
 • NEMOJTE koristiti sredstva za ispiranje usta s fluorom za djecu mlađu od šest godina, osim ako vam to ne savjetuje doktor dentalne medicine ili drugi zdravstveni djelatnik. Djeca mlađa od šest godina nisu u potpunosti razvila refleks gutanja i mogu više progutati nego ispljunuti.

 

Zapamtite, većina slučajeva fluoroze se može spriječiti. Podsjetite djecu da ne gutaju pastu za zube dok peru zube. Razgovarajte sa svojim doktorom dentalne medicine ako ste zabrinuti oko količine fluorida kojoj su vaša djeca izložena.

 

Mogućnosti liječenja fluoroze

 

U razvijenom svijetu fluoroza nije povezana s medicinskim stanjem koje uzrokuje karijes ili ugrožava zdravlje vašeg djeteta. Neki slučajevi zubne fluoroze dovoljno su mali da liječenje nije potrebno, osobito ako se javlja na stražnjim zubima. Međutim, postoje mogućnosti liječenja kao što je izbjeljivanje zubi ako ste zabrinuti.

 

Dodaci prehrani s fluoridom

 

Dodatke prehrani s fluorom koristite samo prema preporuci liječnika ili doktora dentalne medicine. Dodaci fluora preporučuju se djeci između 6 mjeseci i 16 godina starosti koja žive u područjima gdje je voda nefluoridirana i gdje postoji visok rizik od razvoja karijesa.

 

Fluorid u vašoj pitkoj vodi

 

Prema ADA-i, preporučena razina fluorida u vodi za zdravlje zubi je 0,7 ppM-a. Prema Zakonu o sigurnoj vodi za piće, Agencija za zaštitu okoliša SAD-a (EPA) zahtijeva od javnih vodoopskrbnih sustava da obavijeste svoje korisnike ako prirodni fluorid premaši preporučene razine.

 

Ako živite u području gdje prirodne razine fluorida u pitkoj vodi prelaze 0,7 ppM-a, trebali biste razmisliti o alternativnom izvoru vode ili kućnim tretmanima vode, kako biste smanjili rizik od fluoroze za malu djecu.

 

Iako EPA nema ovlasti regulirati privatne bunare s pitkom vodom, preporučuje da se voda iz privatnih bunara testira jednom godišnje. Ako je vaš dom spojen na privatni bunar, dobra je ideja jednom godišnje testirati bunar na razinu fluorida, osobito ako u kući ima male djece. Razine prirodnog fluorida mogu se uvelike razlikovati od mjesta do mjesta. Predočite svom doktoru dentalne medicine, ili liječniku, rezultate ispitivanja vode iz bunara, kako bi vam mogli dati točne informacije o potrebama vaše obitelji za fluoridom.

 

Sve u svemu, fluorid je siguran kada se koristi prema uputama i ima velike prednosti za zdravlje zuba vašeg djeteta. Ne brinite, iako neki dijelovi učenja pravilnoj oralnoj njezi nisu laki, pobrinuti se da vaša djeca dobiju pravu količinu fluorida prilično je jednostavno. Ako imate pitanja, vaš doktor dentalne medicine, pedijatar ili obiteljski liječnik mogu vam pomoći odrediti odgovarajuću količinu fluora za vaše dijete.

Članci

 • Najbolje igre o zubima za djecu | elmex®

  Od oblačenja u kauboje ili princeze do pretvaranja prženih krumpirića u kljove morža, roditelji će učiniti gotovo sve kako bi izmamili osmijeh svoje djece (ili dovršili večeru). Dodavanje zabave i humora svakodnevnim rutinama pobudit će njihov interes i pomoći u izbjegavanju kraha – a oralno zdravlje nije iznimka! Isprobajte ove igre i aktivnosti kako biste zabavili i poučili svoje dijete o važnosti pravilnog zdravlja zuba.
  Pročitajte više »
 • Udlage za zube: što su i zašto ih nositi? | elmex®

  Sada kada je aparatić vašem djetetu konačno skinut, vjerojatno misli da je njihov ortodontski tretman gotov. Nažalost, to nije u potpunosti točno. Ispraviti zube samo je pola uspjeha. Druga polovica ih drži takvima.
  Pročitajte više »
 • Ranice u ustima male djece: uzroci i liječenje | elmex®

  Ako ste tek počeli učiti svoje dijete dobrim navikama za njegu usne šupljine, uočavanje ranice u ustima može biti zabrinjavajuće. Ne brinite, to nije odraz toga koliko dobro peru zube ili koriste zubni konac. Baš kao i odrasli, mala su djeca također osjetljiva na ranice u ustima. Ulkusi u ustima kod djece često se javljaju na nekoliko različitih načina, prema Dječjoj bolnici u Seattleu. Iako bi vaš doktor dentalne medicine, ili vaš liječnik opće prakse, trebao dijagnosticirati ranu, korisno je naučiti znakove, simptome i uzroke kako biste mogli bolje spriječiti i brže liječiti rane u ustima kod djece.
  Pročitajte više »
 • Herpes kod djece: Evo što trebate znati | elmex®

  Ranice u ustima mogu se pojaviti kod ljudi svih dobi. Jedan od tih tipova lezija naziva se herpes. Ako ste roditelj, možda ćete biti posebno zabrinuti zbog herpesa kod djece. Evo zašto djeca mogu dobiti herpes na usnama, koji su simptomi uključeni i kako možete liječiti ovo stanje.
  Pročitajte više »
 • Oralno zdravlje djece | elmex®

  Kako mogu pomoći svojoj djeci da njeguju svoje zube i spriječe karijes? Poučavanje djeteta pravilnoj oralnoj njezi u ranoj dobi ulaganje je u njegovo, ili njezino, zdravlje koje će se isplatiti za cijeli život. Možete početi davanjem primjera, dobra briga o vlastitim zubima šalje poruku da je oralno zdravlje nešto što treba cijeniti. A sve što brigu o zubima čini zabavnom, poput četkanja s djetetom ili dopuštanja da sami izaberu četkicu za zube, potiče pravilnu oralnu njegu.
  Pročitajte više »
 • Iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju djece | elmex®

  Ako postoji jedna stvar koju ste vjerojatno naučili kao roditelj, to je da djeca ne odgajaju sama sebe. U redu, možda ste od početka znali u što se upuštate. No, čini se da je beskrajno mnogo toga što se može pročitati i naučiti o odgoju sretnog, zdravog, inteligentnog i empatičnog djeteta.
  Pročitajte više »
 • Moja beba ima bijeli jezik: je li to soor? | elmex®

  Kao što svi roditelji znaju, nema ništa predvidljivo u brizi za novorođenče. Ako vaša beba ima bijeli jezik, možda se pitate nije li nešto u redu. To može biti soor, uobičajena gljivična infekcija koja se pojavljuje kao bijeli sloj na bebinom jeziku, ili jednostavno mogu biti ostaci mlijeka nakon nedavnog hranjenja.
  Pročitajte više »
 • Prirodno ublažavanje zubobolje za vaše dijete | elmex®

  Ako se vaše dijete trzne od boli, roditeljski instinkti preuzimaju. Ali znate li koji je najbolji način za rješavanje zubobolje? Kada se vaše dijete žali na zubobolju, a vi ne možete odmah otići kod zubara, zubobolju možete ublažiti kod kuće.
  Pročitajte više »
 • Oralni soor u dojenčadi: uzroci, simptomi i liječenje | elmex®

  Kao majka male bebe, znamo da ste usredotočeni na zdravlje svoje obitelji. Možda ste već postali obožavatelj oralne higijene, brišući djetetove desni nakon svakog hranjenja i pazeći da u krevet ne ponese bočicu ničega osim vode. Ali čak i uz najstrožu rutinu oralne njege, još uvijek postoje milijuni prirodnih organizama koji žive u našim ustima. Za većinu nas, zdrav imunološki sustav ih drži pod kontrolom. Međutim, jedan gljivični organizam koji lako može preuzeti kontrolu je Candida albicans, poznatija kao soor.
  Pročitajte više »
 • Zašto biste trebali koristiti gumice s aparatićem za zube? | elmex®

  Na aparatić za zube treba prilagodba za mnogu djecu i tinejdžere—a na gumice na aparatićima, može posebno potrajati privikavanje. Imajući to u vidu, gumene trakice, koje se ponekad nazivaju i elastike, bitan su dio ispravljanja zuba i mogu pomoći u pomicanju pojedinačnih zuba i poravnanju čeljusti. Ovdje možete više saznati o njihovoj upotrebu, dobrobiti i kako se brinuti za njih.
  Pročitajte više »