Možete li imati previše fluorida? Saznajte činjenice

Možete li imati previše fluorida? Saznajte činjenice

Zašto biste trebali biti obožavatelj fluorida? Kao što Američka stomatološka udruga (ADA) primjećuje, fluorid se često naziva "prirodnim borcem protiv karijesa", posebno za zube u razvoju. Dobra vijest je da ste vjerojatno uzimali pravu količinu fluorida uz sve njegove prednosti, a da niste ni znali! Fluorid iz vode, hrane ili dodataka pomaže u izgradnji jake zubne cakline, koja se bolje odupire karijesu. Nakon što zubi niknu, fluorid pomaže u ponovnoj izgradnji cakline i može čak preokrenuti najranije faze karijesa.

Međutim, kao i većina stvari u životu, dobiti previše - ili premalo - nečega može biti problem. Fluorid je izvrstan primjer važnosti ravnoteže. Općenito, mineral je siguran i učinkovit protiv karijesa, ali trebali biste biti svjesni manjih rizika od prevelike konzumacije fluorida. Većina ovih zabrinutosti proizlazi iz uzimanja previše minerala, osobito u mlađoj dobi, što može uzrokovati dentalnu fluorozu.

Što je dentalna fluoroza?

Prema ADA-i, dentalna fluoroza, također poznata kao pjegavi zubi, javlja se kada djeca konzumiraju previše fluorida tijekom predugog vremenskog razdoblja, dok im se zubi razvijaju. Većina slučajeva fluoroze posljedica je uzimanja dodataka fluorida kod male djece ili gutanja paste za zube s fluoridom kada je voda koju piju već fluoridirana. Pruge, mrlje ili udubljenja, mogu se razviti na površini zuba nakon što niknu iznad linije zubnog mesa. U teškim slučajevima, na caklini se mogu pojaviti smeđe, crne ili sive mrlje, a zubi mogu postati rupičasti.

Ne brinite! To neće imati negativan utjecaj na zdravlje zuba vašeg djeteta. Ove pruge i mrlje mogu se liječiti i često su reverzibilne. Često je stanje toliko blago da ga samo doktor dentalne medicine može otkriti.

Kako spriječiti fluorozu

Šansa za razvoj fluoroze postoji do otprilike osme godine života djeteta, jer se zubi još uvijek formiraju ispod linije zubnog mesa. Evo nekoliko korisnih smjernica o sigurnoj upotrebi fluorida za bebe i djecu.

Dojenče do tri godine:

Malo je vjerojatno da će dojena djeca razviti fluorozu, budući da majčino mlijeko ima vrlo malo fluorida. Čak i ako piju fluoridiranu vodu, dojilje i trudnice ne prenose velike količine fluora na svoje bebe.

Mame koje svoje bebe hrane adaptiranim mlijekom trebale bi miješati vodu s niskim sadržajem fluorida ili vodu bez fluorida s prahom ili tekućim koncentratom. Formula spremna za hranjenje je također opcija, budući da sadrži minimalne količine fluorida.

Kad zubi izrastu, upotrijebite samo malu količinu (ne veću od zrna riže) zubne paste s fluorom za pranje zuba dva puta dnevno.

Ispljuni! Kada je moguće, djecu treba naučiti ispljunuti pastu za zube prilikom pranja zuba.

Od treće do osme godine:

Nastavite temeljito prati zube dva puta dnevno s količinom paste za zube s fluorom veličine zrna graška.

NEMOJTE koristiti sredstva za ispiranje usta s fluorom za djecu mlađu od šest godina, osim ako vam to ne savjetuje doktor dentalne medicine ili drugi zdravstveni djelatnik. Djeca mlađa od šest godina nisu u potpunosti razvila refleks gutanja i mogu više progutati nego ispljunuti.

Zapamtite, većina slučajeva fluoroze se može spriječiti. Podsjetite djecu da ne gutaju pastu za zube dok peru zube. Razgovarajte sa svojim doktorom dentalne medicine ako ste zabrinuti oko količine fluorida kojoj su vaša djeca izložena.

Mogućnosti liječenja fluoroze

U razvijenom svijetu fluoroza nije povezana s medicinskim stanjem koje uzrokuje karijes ili ugrožava zdravlje vašeg djeteta. Neki slučajevi zubne fluoroze dovoljno su mali da liječenje nije potrebno, osobito ako se javlja na stražnjim zubima. Međutim, postoje mogućnosti liječenja kao što je izbjeljivanje zubi ako ste zabrinuti.

Dodaci prehrani s fluoridom

Dodatke prehrani s fluorom koristite samo prema preporuci liječnika ili doktora dentalne medicine. Dodaci fluora preporučuju se djeci između 6 mjeseci i 16 godina starosti koja žive u područjima gdje je voda nefluoridirana i gdje postoji visok rizik od razvoja karijesa.

Fluorid u vašoj pitkoj vodi

Prema ADA-i, preporučena razina fluorida u vodi za zdravlje zubi je 0,7 ppM-a. Prema Zakonu o sigurnoj vodi za piće, Agencija za zaštitu okoliša SAD-a (EPA) zahtijeva od javnih vodoopskrbnih sustava da obavijeste svoje korisnike ako prirodni fluorid premaši preporučene razine.

Ako živite u području gdje prirodne razine fluorida u pitkoj vodi prelaze 0,7 ppM-a, trebali biste razmisliti o alternativnom izvoru vode ili kućnim tretmanima vode, kako biste smanjili rizik od fluoroze za malu djecu.

Iako EPA nema ovlasti regulirati privatne bunare s pitkom vodom, preporučuje da se voda iz privatnih bunara testira jednom godišnje. Ako je vaš dom spojen na privatni bunar, dobra je ideja jednom godišnje testirati bunar na razinu fluorida, osobito ako u kući ima male djece. Razine prirodnog fluorida mogu se uvelike razlikovati od mjesta do mjesta. Predočite svom doktoru dentalne medicine, ili liječniku, rezultate ispitivanja vode iz bunara, kako bi vam mogli dati točne informacije o potrebama vaše obitelji za fluoridom.

Sve u svemu, fluorid je siguran kada se koristi prema uputama i ima velike prednosti za zdravlje zuba vašeg djeteta. Ne brinite, iako neki dijelovi učenja pravilnoj oralnoj njezi nisu laki, pobrinuti se da vaša djeca dobiju pravu količinu fluorida prilično je jednostavno. Ako imate pitanja, vaš doktor dentalne medicine, pedijatar ili obiteljski liječnik mogu vam pomoći odrediti odgovarajuću količinu fluora za vaše dijete.

Članci