Prirodno ublažavanje zubobolje za vaše dijete

Prirodno ublažavanje zubobolje za vaše dijete

Ako se vaše dijete trzne od boli, roditeljski instinkti preuzimaju. Ali znate li koji je najbolji način za rješavanje zubobolje? Kada se vaše dijete žali na zubobolju, a vi ne možete odmah otići kod zubara, zubobolju možete ublažiti kod kuće.

Kućni lijekovi za zubobolju

Na prvi znak zubobolje provjerite ima li očitih problema. Koncem za uklanjanje zaglavljenih komadića hrane, provjerite klima li se zub i pregledajte ima li ozljeda u ustima. Zatim možete raditi na smanjenju simptoma do odlaska kod doktora dentalne medicine.

Ispiranje toplom slanom vodom

Važan korak u ublažavanju zubobolje je smanjenje oralne otekline. Ako je vaše dijete dovoljno staro da može grgljati i pljuvati, može koristiti toplu otopinu slane vode da smanji upalu, savjetuje Američka akademija pedijatrijske stomatologije (AAPD). Pomiješajte čajnu žličicu obične kuhinjske soli u malu šalicu tople vode i neka njome ispiru usta.

Hladni oblog

Zatim možete staviti hladan oblog na vanjsku stranu obraza vašeg djeteta, blizu bolnog područja. Hladan oblog uzrokovat će sužavanje krvnih žila u tom području, čineći bol manje jakom. Zamotajte smrznuti oblog u obliku gela ili vrećicu leda u mekani ručnik i pomozite djetetu da ga drži na mjestu kako bi se smanjio pritisak i oteklina u ustima.

Ulje klinčića

Ulje klinčića također može djelovati kao sredstvo protiv bolova i kao antibakterijsko sredstvo za zubobolju. Obavezno razrijedite ulje klinčića nečim što je sigurno za konzumaciju, poput bademovog ulja. Pamučnim štapićem nježno ga utrljajte na zahvaćeno područje oko zuba. Imajte na umu da ulje klinčića može imati neugodan okus i nuspojave ako se pojede, pa ga treba koristiti samo kod starije djece koja ga ne gutaju. Ako nemate ulje klinčića, u svojoj ljekarni potražite oralni lijek bez recepta siguran za djecu koji sadrži ulje klinčića kao aktivni sastojak.

Posjetite doktora dentalne medicine

Ova bi rješenja trebala pomoći u ublažavanju zubobolje vašeg djeteta dok ne budete mogli zakazati termin kod doktora dentalne medicine. Bol kod zubobolje može biti uzrokovan raznim problemima, uključujući infekcije, ozljede, klimanje zuba, karijes ili impaktirane čestice hrane. Doktor dentalne medicine će moći utvrditi uzrok boli i preporučiti rješenje.

Važno je ne ignorirati zubobolju, iako bi vaše dijete moglo na trenutak izgledati opušteno. Otiđite doktoru dentalne medicine što je prije moguće jer će možda biti potreban dentalni zahvat, ili lijekovi na recept, za adekvatno liječenje simptoma.

Što je najvažnije, ne brinite. Opremljeni ste kućnim lijekovima koji će umanjiti zubobolju vašeg djeteta i vidjet ćete ga ponovno nasmijanog u tren oka!

Članci