Prirodno ublažavanje zubobolje za vaše dijete

Ako se vaše dijete trzne od boli, roditeljski instinkti preuzimaju. Ali znate li koji je najbolji način za rješavanje zubobolje? Kada se vaše dijete žali na zubobolju, a vi ne možete odmah otići kod zubara, zubobolju možete ublažiti kod kuće.

Kućni lijekovi za zubobolju

 

Na prvi znak zubobolje provjerite ima li očitih problema. Koncem za uklanjanje zaglavljenih komadića hrane, provjerite klima li se zub i pregledajte ima li ozljeda u ustima. Zatim možete raditi na smanjenju simptoma do odlaska kod doktora dentalne medicine.

 

 

Ispiranje toplom slanom vodom

 

Važan korak u ublažavanju zubobolje je smanjenje oralne otekline. Ako je vaše dijete dovoljno staro da može grgljati i pljuvati, može koristiti toplu otopinu slane vode da smanji upalu, savjetuje Američka akademija pedijatrijske stomatologije (AAPD). Pomiješajte čajnu žličicu obične kuhinjske soli u malu šalicu tople vode i neka njome ispiru usta.

Hladni oblog

 

Zatim možete staviti hladan oblog na vanjsku stranu obraza vašeg djeteta, blizu bolnog područja. Hladan oblog uzrokovat će sužavanje krvnih žila u tom području, čineći bol manje jakom. Zamotajte smrznuti oblog u obliku gela ili vrećicu leda u mekani ručnik i pomozite djetetu da ga drži na mjestu kako bi se smanjio pritisak i oteklina u ustima.

 

 

Ulje klinčića

 

Ulje klinčića također može djelovati kao sredstvo protiv bolova i kao antibakterijsko sredstvo za zubobolju. Obavezno razrijedite ulje klinčića nečim što je sigurno za konzumaciju, poput bademovog ulja. Pamučnim štapićem nježno ga utrljajte na zahvaćeno područje oko zuba. Imajte na umu da ulje klinčića može imati neugodan okus i nuspojave ako se pojede, pa ga treba koristiti samo kod starije djece koja ga ne gutaju. Ako nemate ulje klinčića, u svojoj ljekarni potražite oralni lijek bez recepta siguran za djecu koji sadrži ulje klinčića kao aktivni sastojak.

Posjetite doktora dentalne medicine

 

Ova bi rješenja trebala pomoći u ublažavanju zubobolje vašeg djeteta dok ne budete mogli zakazati termin kod doktora dentalne medicine. Bol kod zubobolje može biti uzrokovan raznim problemima, uključujući infekcije, ozljede, klimanje zuba, karijes ili impaktirane čestice hrane. Doktor dentalne medicine će moći utvrditi uzrok boli i preporučiti rješenje.

 

Važno je ne ignorirati zubobolju, iako bi vaše dijete moglo na trenutak izgledati opušteno. Otiđite doktoru dentalne medicine što je prije moguće jer će možda biti potreban dentalni zahvat, ili lijekovi na recept, za adekvatno liječenje simptoma.

 

Što je najvažnije, ne brinite. Opremljeni ste kućnim lijekovima koji će umanjiti zubobolju vašeg djeteta i vidjet ćete ga ponovno nasmijanog u tren oka!

Članci

 • Najbolje igre o zubima za djecu | elmex®

  Od oblačenja u kauboje ili princeze do pretvaranja prženih krumpirića u kljove morža, roditelji će učiniti gotovo sve kako bi izmamili osmijeh svoje djece (ili dovršili večeru). Dodavanje zabave i humora svakodnevnim rutinama pobudit će njihov interes i pomoći u izbjegavanju kraha – a oralno zdravlje nije iznimka! Isprobajte ove igre i aktivnosti kako biste zabavili i poučili svoje dijete o važnosti pravilnog zdravlja zuba.
  Pročitajte više »
 • Udlage za zube: što su i zašto ih nositi? | elmex®

  Sada kada je aparatić vašem djetetu konačno skinut, vjerojatno misli da je njihov ortodontski tretman gotov. Nažalost, to nije u potpunosti točno. Ispraviti zube samo je pola uspjeha. Druga polovica ih drži takvima.
  Pročitajte više »
 • Ranice u ustima male djece: uzroci i liječenje | elmex®

  Ako ste tek počeli učiti svoje dijete dobrim navikama za njegu usne šupljine, uočavanje ranice u ustima može biti zabrinjavajuće. Ne brinite, to nije odraz toga koliko dobro peru zube ili koriste zubni konac. Baš kao i odrasli, mala su djeca također osjetljiva na ranice u ustima. Ulkusi u ustima kod djece često se javljaju na nekoliko različitih načina, prema Dječjoj bolnici u Seattleu. Iako bi vaš doktor dentalne medicine, ili vaš liječnik opće prakse, trebao dijagnosticirati ranu, korisno je naučiti znakove, simptome i uzroke kako biste mogli bolje spriječiti i brže liječiti rane u ustima kod djece.
  Pročitajte više »
 • Herpes kod djece: Evo što trebate znati | elmex®

  Ranice u ustima mogu se pojaviti kod ljudi svih dobi. Jedan od tih tipova lezija naziva se herpes. Ako ste roditelj, možda ćete biti posebno zabrinuti zbog herpesa kod djece. Evo zašto djeca mogu dobiti herpes na usnama, koji su simptomi uključeni i kako možete liječiti ovo stanje.
  Pročitajte više »
 • Oralno zdravlje djece | elmex®

  Kako mogu pomoći svojoj djeci da njeguju svoje zube i spriječe karijes? Poučavanje djeteta pravilnoj oralnoj njezi u ranoj dobi ulaganje je u njegovo, ili njezino, zdravlje koje će se isplatiti za cijeli život. Možete početi davanjem primjera, dobra briga o vlastitim zubima šalje poruku da je oralno zdravlje nešto što treba cijeniti. A sve što brigu o zubima čini zabavnom, poput četkanja s djetetom ili dopuštanja da sami izaberu četkicu za zube, potiče pravilnu oralnu njegu.
  Pročitajte više »
 • Iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju djece | elmex®

  Ako postoji jedna stvar koju ste vjerojatno naučili kao roditelj, to je da djeca ne odgajaju sama sebe. U redu, možda ste od početka znali u što se upuštate. No, čini se da je beskrajno mnogo toga što se može pročitati i naučiti o odgoju sretnog, zdravog, inteligentnog i empatičnog djeteta.
  Pročitajte više »
 • Moja beba ima bijeli jezik: je li to soor? | elmex®

  Kao što svi roditelji znaju, nema ništa predvidljivo u brizi za novorođenče. Ako vaša beba ima bijeli jezik, možda se pitate nije li nešto u redu. To može biti soor, uobičajena gljivična infekcija koja se pojavljuje kao bijeli sloj na bebinom jeziku, ili jednostavno mogu biti ostaci mlijeka nakon nedavnog hranjenja.
  Pročitajte više »
 • Možete li imati previše fluorida? Saznajte činjenice | elmex®

  Zašto biste trebali biti obožavatelj fluorida? Kao što Američka stomatološka udruga (ADA) primjećuje, fluorid se često naziva "prirodnim borcem protiv karijesa", posebno za zube u razvoju. Dobra vijest je da ste vjerojatno uzimali pravu količinu fluorida uz sve njegove prednosti, a da niste ni znali! Fluorid iz vode, hrane ili dodataka pomaže u izgradnji jake zubne cakline, koja se bolje odupire karijesu. Nakon što zubi niknu, fluorid pomaže u ponovnoj izgradnji cakline i može čak preokrenuti najranije faze karijesa.
  Pročitajte više »
 • Oralni soor u dojenčadi: uzroci, simptomi i liječenje | elmex®

  Kao majka male bebe, znamo da ste usredotočeni na zdravlje svoje obitelji. Možda ste već postali obožavatelj oralne higijene, brišući djetetove desni nakon svakog hranjenja i pazeći da u krevet ne ponese bočicu ničega osim vode. Ali čak i uz najstrožu rutinu oralne njege, još uvijek postoje milijuni prirodnih organizama koji žive u našim ustima. Za većinu nas, zdrav imunološki sustav ih drži pod kontrolom. Međutim, jedan gljivični organizam koji lako može preuzeti kontrolu je Candida albicans, poznatija kao soor.
  Pročitajte više »
 • Zašto biste trebali koristiti gumice s aparatićem za zube? | elmex®

  Na aparatić za zube treba prilagodba za mnogu djecu i tinejdžere—a na gumice na aparatićima, može posebno potrajati privikavanje. Imajući to u vidu, gumene trakice, koje se ponekad nazivaju i elastike, bitan su dio ispravljanja zuba i mogu pomoći u pomicanju pojedinačnih zuba i poravnanju čeljusti. Ovdje možete više saznati o njihovoj upotrebu, dobrobiti i kako se brinuti za njih.
  Pročitajte više »