Oralni soor u dojenčadi: uzroci, simptomi i liječenje

Kao majka male bebe, znamo da ste usredotočeni na zdravlje svoje obitelji. Možda ste već postali obožavatelj oralne higijene, brišući djetetove desni nakon svakog hranjenja i pazeći da u krevet ne ponese bočicu ničega osim vode. Ali čak i uz najstrožu rutinu oralne njege, još uvijek postoje milijuni prirodnih organizama koji žive u našim ustima. Za većinu nas, zdrav imunološki sustav ih drži pod kontrolom. Međutim, jedan gljivični organizam koji lako može preuzeti kontrolu je Candida albicans, poznatija kao soor.

 

Bebe su posebno osjetljive na ovaj prekomjerni rast gljivica zbog njihovog imunološkog sustava u razvoju. U djetinjstvu se čak može prenositi naprijed-natrag između beba i njihovih majki kroz dojenje. Ako mislite da vaša beba i vi možda imate soor, korisno je razumjeti simptome, faktore rizika, preventivne savjete i liječenje, tako da ste što prije na putu prema brzom oporavku!

Simptomi oralnog soora u beba i majki

 

Postoji niz simptoma koje vaša beba može iskusiti, a koji vas mogu upozoriti na mogućnost oralnog soora. Iako je ovo uobičajena infekcija kod beba, može biti neugodna. Stoga je korisno prepoznati sljedeće simptome soora kod svoje bebe i moći potražiti liječenje ako je potrebno:

 

Kremasto bijele lezije ili crvene, nadražene lezije na unutarnjoj strani usta.

 

Brisanje rana može dovesti do krvarenja.

 

Problemi kod sisanja ili hranjenja.

 

Neuobičajena razdražljivost i nervoza.

 

Poteškoće ili odbijanje dojenja.

 

Pelenski osip koji ne prolazi uz uobičajene masti.

 

Plinovi zbog prekomjerne količine gljivica u njihovom probavnom traktu.

 

 

Kao majka, možete imati sljedeće simptome soora:

 

Ispucale bradavice koje svrbe ili peku.

 

Ljuskava ili sjajna koža na vašim areolama, tamnijem, okruglom području oko bradavice.

 

Oštra bol duboko u grudima pri pokušaju dojenja.

 

 

Faktori rizika za soor u ustima

 

Dobro brinete o djetetovim ustima i pridržavate se svih savjeta liječnika, pa se možda pitate što uzrokuje soor kod beba? Postoji nekoliko uobičajenih čimbenika rizika da beba i majka prenesu soor jedna drugoj:

 

Kao što je gore spomenuto, bebin imunološki sustav nije u potpunosti razvijen i ne može se boriti protiv organizama poput potpuno razvijenog imunološkog sustava, što ih čini osjetljivijima na soor.

 

Ako ste tijekom trudnoće ili tijekom poroda imali vaginalnu gljivičnu infekciju, infekcija bi se mogla prenijeti na vašu bebu u obliku soora.

 

Može doći do unakrsne infekcije ako ste vi ili vaša beba na prednizonu, inhalacijskim kortikosteroidima ili antibioticima.

 

Ako netko drugi u vašem domu ima infekciju kandidom, lošija higijena može omogućiti brže širenje soora, kao što je primijetila La Leche League.

 

Soor cvjeta u toplim područjima, što ima smisla da bi lako prešao između bebinih usta i majčine dojke. La Leche također napominje da nekoliko drugih postupaka i zdravstvenih stanja može povećati šanse za vas i vaše dijete da dobijete soor. Vaša beba može biti izloženija riziku od oralnog soora ako često koristi dudu. A ako imate anemiju ili dijabetes, ili dijetu koja uključuje pretjeranu količinu slatkiša, možda imate veći rizik od dobivanja gljivične infekcije.

Liječenje oralnog soora

 

Možda osjećate bol tijekom dojenja ili ste primijetili kremasti, bijeli osip u ustima vaše bebe. Znamo da ste spremni brzo riješiti ovaj problem! Kako liječiti soor u ustima kod beba nije komplicirano; ono što je najvažnije je liječiti i svoj soor i bebin soor u isto vrijeme. Ima smisla da vi i vaša beba imate istovremeni tretman zbog toga koliko brzo soor može prijeći između vas dok dojite.

 

Preporučujemo da posjetite liječnika kako biste dogovorili najbolji način liječenja za vas i vaše dijete. Oralni soor može nestati sam od sebe za nekoliko dana, tako da vašoj bebi možda neće biti potrebno liječenje. Ako je potrebno liječenje, dobra vijest je da, budući da je većina liječenja kompatibilna s dojenjem, nećete morati prestati dojiti tijekom tog vremena.

 

Antifungalni lijekovi najčešći su oblik liječenja soora. Vaš liječnik može vašoj bebi propisati nistatin oralne kapi, dok će krema ili oralna verzija lijeka djelovati na vaše dojke. Nakon što krenete s liječenjem, simptomi bi se trebali poboljšati unutar četiri ili pet dana, kao što je zabilježeno u Dječjoj bolnici u Seattleu.

 

 

Sprječavanje ponovne infekcije

 

Osim liječenja vas i vaše bebe u isto vrijeme, sljedeći higijenski protokoli mogu smanjiti šanse za ponovnu pojavu infekcije soorom:

 

Očistite dude i igračke koje vaša beba stavlja u usta.

 

Zamijenite dude i bradavice bočice nakon tjedan dana, kao što je primijetio La Leche.

 

Prokuhajte dijelove pumpice za grudi koji dolaze u dodir s majčinim mlijekom svaki dan tijekom tretmana i bacite vlažne jastučiće za dojke.

 

Kako biste uništili gljivicu na odjeći, operite je u toploj vodi sa šalicom octa.

 

Često perite svoje ruke i ruke svoje bebe, osobito nakon mijenjanja pelena i korištenja kupaonice.

 

Dok ste podvrgnuti tretmanu, osušite ruke papirnatim ručnicima i bacite ih nakon svake upotrebe.

 

Izbjegavajte pelenske maramice ako vaša beba ima pelenski osip. Umjesto toga, koristite krpu i vodu.

 

Očistite i osušite dojku nakon svakog podoja vatom ili čistom krpom. Vaš liječnik može dati savjet o balzamima i mastima koje je sigurno koristiti tijekom dojenja.

 

Napravite promjene u prehrani. Razmislite o jogurtu koji sadrži acidofil. To je probiotik koji može zaštititi od soora. I smanjite unos šećera ili hrane na bazi kvasca, što pridonosi prekomjernoj proizvodnji kandide.

 

Kao majka novorođenčeta, znamo da postoji toliko toga na što se učite prilagoditi. Stoga nije zabavno otkriti da vi i vaša beba imate soor. Iako je oralni soor uobičajena infekcija za mnoge bebe, osobito one koje se doje, znamo da svojoj bebi želite pružiti udobnost i liječenje što je prije moguće. Slijedeći strogi higijenski režim i kontaktirajući svog liječnika pri prvoj naznaci soora, dojenje i dalje može biti ugodno iskustvo povezivanja za vas i vašu bebu, a soor ćete u trenu imati pod kontrolom.

Članci

 • Najbolje igre o zubima za djecu | elmex®

  Od oblačenja u kauboje ili princeze do pretvaranja prženih krumpirića u kljove morža, roditelji će učiniti gotovo sve kako bi izmamili osmijeh svoje djece (ili dovršili večeru). Dodavanje zabave i humora svakodnevnim rutinama pobudit će njihov interes i pomoći u izbjegavanju kraha – a oralno zdravlje nije iznimka! Isprobajte ove igre i aktivnosti kako biste zabavili i poučili svoje dijete o važnosti pravilnog zdravlja zuba.
  Pročitajte više »
 • Udlage za zube: što su i zašto ih nositi? | elmex®

  Sada kada je aparatić vašem djetetu konačno skinut, vjerojatno misli da je njihov ortodontski tretman gotov. Nažalost, to nije u potpunosti točno. Ispraviti zube samo je pola uspjeha. Druga polovica ih drži takvima.
  Pročitajte više »
 • Ranice u ustima male djece: uzroci i liječenje | elmex®

  Ako ste tek počeli učiti svoje dijete dobrim navikama za njegu usne šupljine, uočavanje ranice u ustima može biti zabrinjavajuće. Ne brinite, to nije odraz toga koliko dobro peru zube ili koriste zubni konac. Baš kao i odrasli, mala su djeca također osjetljiva na ranice u ustima. Ulkusi u ustima kod djece često se javljaju na nekoliko različitih načina, prema Dječjoj bolnici u Seattleu. Iako bi vaš doktor dentalne medicine, ili vaš liječnik opće prakse, trebao dijagnosticirati ranu, korisno je naučiti znakove, simptome i uzroke kako biste mogli bolje spriječiti i brže liječiti rane u ustima kod djece.
  Pročitajte više »
 • Herpes kod djece: Evo što trebate znati | elmex®

  Ranice u ustima mogu se pojaviti kod ljudi svih dobi. Jedan od tih tipova lezija naziva se herpes. Ako ste roditelj, možda ćete biti posebno zabrinuti zbog herpesa kod djece. Evo zašto djeca mogu dobiti herpes na usnama, koji su simptomi uključeni i kako možete liječiti ovo stanje.
  Pročitajte više »
 • Oralno zdravlje djece | elmex®

  Kako mogu pomoći svojoj djeci da njeguju svoje zube i spriječe karijes? Poučavanje djeteta pravilnoj oralnoj njezi u ranoj dobi ulaganje je u njegovo, ili njezino, zdravlje koje će se isplatiti za cijeli život. Možete početi davanjem primjera, dobra briga o vlastitim zubima šalje poruku da je oralno zdravlje nešto što treba cijeniti. A sve što brigu o zubima čini zabavnom, poput četkanja s djetetom ili dopuštanja da sami izaberu četkicu za zube, potiče pravilnu oralnu njegu.
  Pročitajte više »
 • Iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju djece | elmex®

  Ako postoji jedna stvar koju ste vjerojatno naučili kao roditelj, to je da djeca ne odgajaju sama sebe. U redu, možda ste od početka znali u što se upuštate. No, čini se da je beskrajno mnogo toga što se može pročitati i naučiti o odgoju sretnog, zdravog, inteligentnog i empatičnog djeteta.
  Pročitajte više »
 • Moja beba ima bijeli jezik: je li to soor? | elmex®

  Kao što svi roditelji znaju, nema ništa predvidljivo u brizi za novorođenče. Ako vaša beba ima bijeli jezik, možda se pitate nije li nešto u redu. To može biti soor, uobičajena gljivična infekcija koja se pojavljuje kao bijeli sloj na bebinom jeziku, ili jednostavno mogu biti ostaci mlijeka nakon nedavnog hranjenja.
  Pročitajte više »
 • Možete li imati previše fluorida? Saznajte činjenice | elmex®

  Zašto biste trebali biti obožavatelj fluorida? Kao što Američka stomatološka udruga (ADA) primjećuje, fluorid se često naziva "prirodnim borcem protiv karijesa", posebno za zube u razvoju. Dobra vijest je da ste vjerojatno uzimali pravu količinu fluorida uz sve njegove prednosti, a da niste ni znali! Fluorid iz vode, hrane ili dodataka pomaže u izgradnji jake zubne cakline, koja se bolje odupire karijesu. Nakon što zubi niknu, fluorid pomaže u ponovnoj izgradnji cakline i može čak preokrenuti najranije faze karijesa.
  Pročitajte više »
 • Prirodno ublažavanje zubobolje za vaše dijete | elmex®

  Ako se vaše dijete trzne od boli, roditeljski instinkti preuzimaju. Ali znate li koji je najbolji način za rješavanje zubobolje? Kada se vaše dijete žali na zubobolju, a vi ne možete odmah otići kod zubara, zubobolju možete ublažiti kod kuće.
  Pročitajte više »
 • Zašto biste trebali koristiti gumice s aparatićem za zube? | elmex®

  Na aparatić za zube treba prilagodba za mnogu djecu i tinejdžere—a na gumice na aparatićima, može posebno potrajati privikavanje. Imajući to u vidu, gumene trakice, koje se ponekad nazivaju i elastike, bitan su dio ispravljanja zuba i mogu pomoći u pomicanju pojedinačnih zuba i poravnanju čeljusti. Ovdje možete više saznati o njihovoj upotrebu, dobrobiti i kako se brinuti za njih.
  Pročitajte više »