Oralni soor u dojenčadi: uzroci, simptomi i liječenje

Oralni soor u dojenčadi: uzroci, simptomi i liječenje

Kao majka male bebe, znamo da ste usredotočeni na zdravlje svoje obitelji. Možda ste već postali obožavatelj oralne higijene, brišući djetetove desni nakon svakog hranjenja i pazeći da u krevet ne ponese bočicu ničega osim vode. Ali čak i uz najstrožu rutinu oralne njege, još uvijek postoje milijuni prirodnih organizama koji žive u našim ustima. Za većinu nas, zdrav imunološki sustav ih drži pod kontrolom. Međutim, jedan gljivični organizam koji lako može preuzeti kontrolu je Candida albicans, poznatija kao soor.

Bebe su posebno osjetljive na ovaj prekomjerni rast gljivica zbog njihovog imunološkog sustava u razvoju. U djetinjstvu se čak može prenositi naprijed-natrag između beba i njihovih majki kroz dojenje. Ako mislite da vaša beba i vi možda imate soor, korisno je razumjeti simptome, faktore rizika, preventivne savjete i liječenje, tako da ste što prije na putu prema brzom oporavku!

Simptomi oralnog soora u beba i majki

Postoji niz simptoma koje vaša beba može iskusiti, a koji vas mogu upozoriti na mogućnost oralnog soora. Iako je ovo uobičajena infekcija kod beba, može biti neugodna. Stoga je korisno prepoznati sljedeće simptome soora kod svoje bebe i moći potražiti liječenje ako je potrebno:

Kremasto bijele lezije ili crvene, nadražene lezije na unutarnjoj strani usta.

Brisanje rana može dovesti do krvarenja.

Problemi kod sisanja ili hranjenja.

Neuobičajena razdražljivost i nervoza.

Poteškoće ili odbijanje dojenja.

Pelenski osip koji ne prolazi uz uobičajene masti.

Plinovi zbog prekomjerne količine gljivica u njihovom probavnom traktu.

Kao majka, možete imati sljedeće simptome soora:

Ispucale bradavice koje svrbe ili peku.

Ljuskava ili sjajna koža na vašim areolama, tamnijem, okruglom području oko bradavice.

Oštra bol duboko u grudima pri pokušaju dojenja.

Faktori rizika za soor u ustima

Dobro brinete o djetetovim ustima i pridržavate se svih savjeta liječnika, pa se možda pitate što uzrokuje soor kod beba? Postoji nekoliko uobičajenih čimbenika rizika da beba i majka prenesu soor jedna drugoj:

Kao što je gore spomenuto, bebin imunološki sustav nije u potpunosti razvijen i ne može se boriti protiv organizama poput potpuno razvijenog imunološkog sustava, što ih čini osjetljivijima na soor.

Ako ste tijekom trudnoće ili tijekom poroda imali vaginalnu gljivičnu infekciju, infekcija bi se mogla prenijeti na vašu bebu u obliku soora.

Može doći do unakrsne infekcije ako ste vi ili vaša beba na prednizonu, inhalacijskim kortikosteroidima ili antibioticima.

Ako netko drugi u vašem domu ima infekciju kandidom, lošija higijena može omogućiti brže širenje soora, kao što je primijetila La Leche League.

Soor cvjeta u toplim područjima, što ima smisla da bi lako prešao između bebinih usta i majčine dojke. La Leche također napominje da nekoliko drugih postupaka i zdravstvenih stanja može povećati šanse za vas i vaše dijete da dobijete soor. Vaša beba može biti izloženija riziku od oralnog soora ako često koristi dudu. A ako imate anemiju ili dijabetes, ili dijetu koja uključuje pretjeranu količinu slatkiša, možda imate veći rizik od dobivanja gljivične infekcije.

Liječenje oralnog soora

Možda osjećate bol tijekom dojenja ili ste primijetili kremasti, bijeli osip u ustima vaše bebe. Znamo da ste spremni brzo riješiti ovaj problem! Kako liječiti soor u ustima kod beba nije komplicirano; ono što je najvažnije je liječiti i svoj soor i bebin soor u isto vrijeme. Ima smisla da vi i vaša beba imate istovremeni tretman zbog toga koliko brzo soor može prijeći između vas dok dojite.

Preporučujemo da posjetite liječnika kako biste dogovorili najbolji način liječenja za vas i vaše dijete. Oralni soor može nestati sam od sebe za nekoliko dana, tako da vašoj bebi možda neće biti potrebno liječenje. Ako je potrebno liječenje, dobra vijest je da, budući da je većina liječenja kompatibilna s dojenjem, nećete morati prestati dojiti tijekom tog vremena.

Antifungalni lijekovi najčešći su oblik liječenja soora. Vaš liječnik može vašoj bebi propisati nistatin oralne kapi, dok će krema ili oralna verzija lijeka djelovati na vaše dojke. Nakon što krenete s liječenjem, simptomi bi se trebali poboljšati unutar četiri ili pet dana, kao što je zabilježeno u Dječjoj bolnici u Seattleu.

Sprječavanje ponovne infekcije

Osim liječenja vas i vaše bebe u isto vrijeme, sljedeći higijenski protokoli mogu smanjiti šanse za ponovnu pojavu infekcije soorom:

Očistite dude i igračke koje vaša beba stavlja u usta.

Zamijenite dude i bradavice bočice nakon tjedan dana, kao što je primijetio La Leche.

Prokuhajte dijelove pumpice za grudi koji dolaze u dodir s majčinim mlijekom svaki dan tijekom tretmana i bacite vlažne jastučiće za dojke.

Kako biste uništili gljivicu na odjeći, operite je u toploj vodi sa šalicom octa.

Često perite svoje ruke i ruke svoje bebe, osobito nakon mijenjanja pelena i korištenja kupaonice.

Dok ste podvrgnuti tretmanu, osušite ruke papirnatim ručnicima i bacite ih nakon svake upotrebe.

Izbjegavajte pelenske maramice ako vaša beba ima pelenski osip. Umjesto toga, koristite krpu i vodu.

Očistite i osušite dojku nakon svakog podoja vatom ili čistom krpom. Vaš liječnik može dati savjet o balzamima i mastima koje je sigurno koristiti tijekom dojenja.

Napravite promjene u prehrani. Razmislite o jogurtu koji sadrži acidofil. To je probiotik koji može zaštititi od soora. I smanjite unos šećera ili hrane na bazi kvasca, što pridonosi prekomjernoj proizvodnji kandide.

Kao majka novorođenčeta, znamo da postoji toliko toga na što se učite prilagoditi. Stoga nije zabavno otkriti da vi i vaša beba imate soor. Iako je oralni soor uobičajena infekcija za mnoge bebe, osobito one koje se doje, znamo da svojoj bebi želite pružiti udobnost i liječenje što je prije moguće. Slijedeći strogi higijenski režim i kontaktirajući svog liječnika pri prvoj naznaci soora, dojenje i dalje može biti ugodno iskustvo povezivanja za vas i vašu bebu, a soor ćete u trenu imati pod kontrolom.

Članci