Oralno zdravlje djece

Oralno zdravlje djece

Kako mogu pomoći svojoj djeci da njeguju svoje zube i spriječe karijes?

Poučavanje djeteta pravilnoj oralnoj njezi u ranoj dobi ulaganje je u njegovo, ili njezino, zdravlje koje će se isplatiti za cijeli život. Možete početi davanjem primjera, dobra briga o vlastitim zubima šalje poruku da je oralno zdravlje nešto što treba cijeniti. A sve što brigu o zubima čini zabavnom, poput četkanja s djetetom ili dopuštanja da sami izaberu četkicu za zube, potiče pravilnu oralnu njegu.

Kako biste pomogli svojoj djeci da zaštite svoje zube i desni te znatno smanjili rizik od karijesa, naučite ih da slijede ove jednostavne korake:

Četkajte zube dva puta dnevno, pastom za zube s fluoridom za uklanjanje naslaga – ljepljivog filma na zubima, koji je glavni uzrok karijesa.

Svakodnevno čistite zube zubnim koncem kako biste uklonili naslage između zuba i ispod ruba desni prije nego što se stvrdnu u zubni kamenac. Jednom formirani kamenac može se ukloniti samo profesionalnim čišćenjem.

Jedite dobro uravnoteženu prehranu koja ograničava škrobnu ili slatku hranu jer ona proizvodi kiseline u plaku koje uzrokuju karijes. Kada jedete ovu hranu, pokušajte je jesti uz obrok umjesto kao međuobrok - višak sline koji se proizvodi tijekom obroka pomaže u ispiranju hrane iz usta.

Koristite dentalne proizvode koji sadrže fluoride, uključujući pastu za zube.

Provjerite je li voda za piće vaše djece fluorirana. Ako vaša opskrba vodom, općinska ili u bocama, ne sadrži fluorid, vaš doktor dentalne medicine ili pedijatar može vam propisati dnevne dodatke fluorida.

Vodite dijete na redovite preglede doktoru dentalne medicine.

Koje tehnike četkanja zuba mogu pokazati svom djetetu?

Možda ćete trebati nadzirati svoju djecu dok ne nauče ove jednostavne korake:

Upotrijebite pastu za zube s fluoridom koju prihvaća ADA, veličine zrna graška. Pazite da dijete ne proguta pastu za zube.

Četkicom za zube s mekim vlaknima prvo iščetkajte unutarnju površinu svakog zuba, gdje se plak najviše nakuplja. Nježno četkajte naprijed-natrag.

Očistite vanjske površine svakog zuba. Nagnite četkicu duž vanjske linije desni. Nježno četkajte naprijed-natrag.

Očetkajte površinu za žvakanje svakog zuba. Nježno četkajte naprijed-natrag.

Koristite vrh četkice za čišćenje iza svakog prednjeg zuba, i gornji i donji.

Uvijek je zabavno očistiti jezik!

Kada bi moje dijete trebalo početi koristiti zubni konac?

Budući da čišćenje koncem uklanja čestice hrane i naslage između zuba koje pranje zuba propušta, trebali biste svoju djecu učiti koristiti konac počevši od 4. godine. Kad navrše 8 godina, većina djece može samostalno početi čistiti zube koncem.

Što su sredstva za brtvljenje zuba i kako ću znati treba li ih moje dijete?

Zubno brtvilo stvara vrlo učinkovitu barijeru protiv karijesa. To su tanke plastične prevlake koje se nanose na žvačne površine djetetovih trajnih stražnjih zuba, gdje se stvara većina karijesa. Nanošenje ispuna nije bolno i može se izvesti u jednom posjetu doktoru dentalne medicine. Vaš doktor dentalne medicine može vam reći može li vašem djetetu biti od koristi brtvilo za zube.

Što je fluorid i kako mogu znati dobiva li moje dijete pravu količinu?

Fluorid je jedan od najboljih načina za prevenciju karijesa. Prirodni mineral, fluorid se spaja sa zubnom caklinom kako bi je ojačao. U mnogim općinskim vodovodima dodaje se odgovarajuća količina fluora za pravilan razvoj zuba. Kako biste saznali sadrži li vaša voda fluor i koliko, nazovite lokalni vodovod. Ako vaša voda ne sadrži nimalo (ili dovoljno) fluorida, pedijatar ili doktor dentalne medicine vašeg djeteta može predložiti korištenje fluoridnih kapi ili tekućine za ispiranje usta uz pastu za zube s fluoridom.

Koliko je prehrana važna za oralno zdravlje mog djeteta?

Uravnotežena prehrana neophodna je kako bi vaše dijete razvilo jake zube otporne na karijes. Uz cijeli niz vitamina i minerala, dječja prehrana treba sadržavati mnogo kalcija, fosfora i odgovarajuće razine fluorida.

Ako je fluorid najveća zaštita vašeg djeteta od karijesa, onda bi često grickanje moglo biti najveći neprijatelj. Šećeri i škrob koji se nalaze u mnogim namirnicama i grickalicama kao što su kolačići, bomboni, sušeno voće, bezalkoholna pića, pereci i čips, kombiniraju se s plakom na zubima i stvaraju kiseline. Ove kiseline napadaju zubnu caklinu i mogu dovesti do karijesa.

Svaki "napad plaka" može trajati do 20 minuta nakon završetka obroka ili užine. Čak i mala količina grickalica može stvoriti kiseline u plaku. Stoga je najbolje ograničiti grickanje između obroka.

Što trebam učiniti ako moje dijete okrhne, slomi ili izbije zub?

U slučaju bilo kakve ozljede djetetovih usta, odmah se obratite doktoru dentalne medicine koji će pregledati zahvaćeno područje i odrediti odgovarajući tretman.

Ako vaše dijete ima bolove zbog slomljenog, napuknutog ili okrhnutog zuba, trebali biste odmah posjetiti doktora dentalne medicine. Možda ćete trebati dati svom djetetu lijek protiv bolova koji se izdaje bez recepta do pregleda. Ako je moguće, zadržite bilo koji dio zuba koji se odlomio i ponesite ga sa sobom doktoru dentalne medicine.

Ako je ozljedom zub u potpunosti izbijen iz usta, odnesite ga doktoru dentalne medicine što prije. Rukujte zubom što je manje moguće — nemojte brisati ili na drugi način čistiti zub. Držite zub u vodi ili mlijeku dok ne dođete doktoru dentalne medicine. Možda je moguće zub vratiti u usta vašeg djeteta postupkom koji se naziva reimplantacija.

Članci