Udlage za zube: što su i zašto ih nositi?

Udlage za zube: što su i zašto ih nositi?

Sada kada je aparatić vašem djetetu konačno skinut, vjerojatno misli da je njihov ortodontski tretman gotov. Nažalost, to nije u potpunosti točno. Ispraviti zube samo je pola uspjeha. Druga polovica ih drži takvima. Tu udlage za zube mogu biti vrlo korisne. Mnogi ljudi nose udlage dugi niz godina nakon što su skinuli aparatić kako bi im zubi bili ravni i osmijeh blistav, ali natjerati dijete da nosi udlagu može biti prilično težak zadatak. Ovdje je sve što trebate znati o udlagama kako bi vaše dijete moglo steći naviku pravilnog nošenja udlage, uz što je moguće manje stresa!

Što su udlage za zube?

Udlage za zube su komadi plastike ili metala koji se izrađuju po narudžbi za svaku osobu. Ne postoje dvije iste udlage. Izrađene su tako da odgovaraju obliku vaših usta i rasporedu vaših zuba.

Postoje dvije općenite vrste udlaga za zube:

Mobilne:

Vaše ih dijete može svakodnevno stavljati i vaditi. Mogu biti žičane udlage (izrađeni od žice i materijala sličnog plastici) ili prozirne udlage (izrađene od materijala sličnog plastici).

Fiksne:

Izrađene su od tanke, prilagođene žice koja je zalijepljena za jezičnu stranu gornjih ili donjih zuba vašeg djeteta.

Zašto nosimo udlage za zube?

Dakle, čemu služe udlage? Vaše dijete može trebati udlagu iz više razloga. Udlage su najčešće potrebne nakon što se aparatić skine kako bi se kost koja drži zube mogla obnoviti nakon pomicanja zuba. Udlage također pomažu u održavanju novih položaja zuba nakon završenog aktivnog ortodontskog tretmana.

U nekim drugim slučajevima, ortodont vašeg djeteta može preporučiti udlagu za pomicanje jednog zuba ili za zatvaranje prostora između dva zuba. U tim slučajevima aparatić obično nije potreban, a vaše će dijete možda morati nositi udlagu za zube nekoliko godina.

Udlage za zube su korisne i iz razloga koji nisu pomicanje zuba. Neka djeca imaju isturenost jezika (stanje kada jezik klizi kroz zube dok govorite). Neke udlage mogu biti posebno dizajnirane da treniraju jezik da se ne pomiče naprijed dok govorite.

Udlage također mogu pomoći djeci s temporomandibularnim poremećajem (TMD), koji je posljedica bruksizma (škripanje zubima). Udlage mogu pomoći sprječavajući potpuno zatvaranje čeljusti vašeg djeteta noću, kako ne bi škripali zubima.

Kako steći naviku kod djeteta da nosi udlagu za zube

Kad vaše dijete prvi put počne nositi udlagu, zubi ga mogu boljeti nekoliko dana. Iako je to potpuno prirodno, moglo bi ih natjerati da ne žele nositi udlagu. Natjerati dijete da nosi udlagu može biti izazov, ali evo nekoliko načina na koje to možete učiniti zabavnim i lakim za cijelu obitelj:

Prilagodite udlagu tako da dio nje bude slika omiljenog lika vašeg djeteta s TV-a ili iz omiljene knjige. Zbog toga bi vaše dijete moglo biti uzbuđenije oko stavljanja udlage svake večeri.

Budite strpljivi i nemojte se umoriti podsjećati svoje dijete da nosi udlagu. Može proći neko vrijeme dok se ova nova navika ne stvori.

Ohrabrite svoje dijete tako što ćete ga nagraditi za nošenje udlage, posebno u prvih nekoliko tjedana.

Napišite poruku i stavite je u djetetovu kutiju. Ovo bi moglo biti zabavno iznenađenje koje će vaše dijete pronaći kada otvori kutiju.

Definitivno može biti teško uvjeriti vaše dijete da nosi udlagu za zube svaki dan kroz dulje razdoblje, ali pomoći im da shvate za što se koriste udlage i podsjećati ih da ju stave  kada zaborave može puno pomoći. Nadamo se da će nošenje udlage za zube postati navika koja će vašem djetetu ostati doživotna – baš kao i lijep osmijeh!

 

Članci