Iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju djece

Iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju djece

Ako postoji jedna stvar koju ste vjerojatno naučili kao roditelj, to je da djeca ne odgajaju sama sebe. U redu, možda ste od početka znali u što se upuštate. No, čini se da je beskrajno mnogo toga što se može pročitati i naučiti o odgoju sretnog, zdravog, inteligentnog i empatičnog djeteta. Gdje početi?! Pa, ako tražite informacije o brizi za njihovo oralno zdravlje, možete početi ovdje. Pročitajte neke iznenađujuće činjenice o oralnom zdravlju djece koje će vam pomoći na vašem putu.

Propadanja zuba je česta bolest kod djece

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti,propadanje zuba je jedna od najčešćih bolesti koje pogađaju djecu u Sjedinjenim Državama. Evo kako to pogađa djecu, ovisno o njihovoj dobnoj skupini:

Uzrast od 5 do 11 godina

Otprilike jedno od petero djece, u ovoj dobi, ima barem jedan neliječeni zub koji propada.

Od 12 do 19 godina

Otprilike jedno od sedmero, u ovoj dobi, ima barem jedan neliječeni pokvareni zub.

Djeca iz obitelji s niskim primanjima

Djeca u obje dobne skupine imaju dvostruko veću vjerojatnost da će imati karijes ako dolaze iz kućanstava s niskim prihodima.

Srećom, karijes se može spriječiti tako što ćete svoje dijete naučiti održavati dobru oralnu higijenu i redovito odlaziti na preglede doktoru dentalne medicine ili pedodontu.

Prvi pregled kod zubara mogao bi biti prije nego što mislite

Američka stomatološka udruga (ADA) preporučuje dogovaranje termina posjeta pedodontu čim djetetu iznikne prvi zub. Ipak, nikad nije kasno da počnete voditi svoje dijete kod doktora dentalne medicine. Ako vašem djetetu niču zubi, a niste dogovorili pregled, počnite tražiti odlične pedodonte i dogovorite termin čim ga pronađete.

Saznajte kako se pripremiti za djetetov prvi posjet doktoru dentalne medicine.

Vodica za usta se ne preporučuje za djecu mlađu od 6 godina

Ispiranje usta je važan dio svake dobre rutine oralnog zdravlja... to se odnosi na sve starije od 6 godina, prema ADA-i. Ukoliko je vaše dijete mlađe od 6 godina, može progutati vodicu za ispiranje. Drugo, fluorid u vodici za ispiranje usta koji je dobar za zube starije djece i odraslih, može uzrokovati stanje, koje se zove fluoroza, na zubima koji se još uvijek formiraju. Fluoroza zuba u razvoju može uzrokovati smeđe ili crne pruge ili mrlje.

Kada vaše dijete postane starije, može koristiti posebne tekućine za ispiranje usta, prilagođene djeci, koje dolaze u zabavnim bočicama s okusima u kojima će uživati, i koje su posebno formulirane za dječje potrebe. Samo ih svakako naučite kako ih ispravno koristiti te ispljunuti, bez gutanja.

Sport je vodeći uzrok ozljeda zuba

Većina djece bavi se nekom vrstom sporta, bilo da se radi o timskom sportu ili da se voze na skateboardu, biciklu ili drugim individualnim aktivnostima.Ti ih sportovi mogu dovesti u opasnost od ozljeda zuba. Američka udruga pedijatrijske stomatologije primjećuje da sport uzrokuje od 10 do 39 posto dječjih ozljeda zuba, osobito okrhnutih i slomljenih zuba. Najbolji način da izbjegnete ovu sudbinu je da osigurate da vaš mali sportaš nosi zaštitnu sportsku opremu, uključujući štitnik za usta.

Rano razvijanje dobrih navika oralne higijene ključ je prevencije

Ministarstvo zdravstva države New York upozorava da se svake godine izgubi 51 milijun školskih sati zbog bolesti zuba. Učeći svoje dijete da održava dobru oralnu higijenu i dovodeći ga na redovite preglede, možete spriječiti ozbiljnije probleme s oralnim zdravljem i spriječiti da ono propusti svoje obrazovanje.

Imajte na umu da velik dio prenošenja dobrih navika svojoj djeci predstavlja i njihovo prakticiranje. Četkajte zube barem dva puta dnevno, a ne zaboravite oprati i jezik. Međuzubne prostore čistite interdentalnim četkicama, ili dentalnim tuševima, barem jednom dnevno. Razmislite o korištenju drugih korisnih proizvoda poput antimikrobnog sredstva za ispiranje usta i strugala za jezik. Posjetite svog doktora dentalne medicine radi redovitih pregleda. Kada vaše dijete vidi da dajete prednost zdravim navikama (osobito ako to učinite zabavnim), vjerojatnije je da će i ono učiniti isto. To je nešto čemu se oboje možete veseliti.

Članci