Što uzrokuje osjetljivost zuba?

Što uzrokuje osjetljivost zuba?

Sadržaj zadnji put ažuriran: 12.07.2023

Članak su napisali i pregledali: Dr. med. dent. Maria Liszewska

Za čitanje ovog članka je potrebno 1,5 minuta

Mnogi pacijenti se žale na neugodne senzacije prilikom konzumiranja tople ili hladne hrane. Osjetljivost zuba je čest problem koji pogađa mnoge od nas i sigurno se svi pitaju što uzrokuje preosjetljivost zuba. Nažalost, to može biti pokazatelj ozbiljnog dentalnog problema, zbog čega je toliko važno svjesno spriječiti ili liječiti osjetljivost zuba u ranoj fazi.

 

Što je osjetljivost zuba?

 

U normalnim, fiziološkim uvjetima, vanjski sloj koji čini krune zuba je caklina. To je najtvrđe tkivo u ljudskom tijelu. Caklina nije inervirana, te je stoga dobra zaštita od vanjskih podražaja, poput hladnoće ili topline.

 

Nažalost, u nekim situacijama može doći do gubitka cakline. To dovodi do izlaganja osnovnog tkiva - dentina. On je povezan sa živim i inerviranim tkivom smještenim unutar svakog zuba - pulpom. Svaki podražaj, poput hladnog sladoleda ili vrućeg čaja, prenosi se do inervirane pulpe mnogo brže kada je dentin izložen, i - kao posljedica - doživljava se mnogo intenzivnije. Ova reakcija naziva se osjetljivost zuba.

Koji su simptomi osjetljivih zuba?

 

 

Pacijenti se često pitaju koji su simptomi preosjetljivih zuba. Osjetljivost zuba, također poznata kao preosjetljivost zuba, je pretjerana reakcija zuba, a ponekad čak i bol, na razne faktore koji u normalnim uvjetima ne bi uzrokovali nikakvu reakciju ili bi uzrokovali blagu reakciju.

 

Najčešće su naši zubi osjetljivi na hladnoću ili toplinu, ali mogu također reagirati na druge podražaje - taktilne (npr. kada dodirujemo zub četkicom za zube ili instrumentom u stomatološkoj ordinaciji) ili kemijske (kada konzumiramo kiselu ili slatku hranu i pića).

 

Bol također može biti uzrokovana raznim postupcima koji se izvode u stomatološkoj ordinaciji, kao što su skaliranje, tj. profesionalno uklanjanje kamenca, priprema zuba tijekom liječenja karijesa, priprema zuba tijekom protetskog liječenja, kao i tijekom izbjeljivanja zuba.

 

Što uzrokuje osjetljivost zuba?

 

 

Izlaganje dentina može se dogoditi na različite načine. Prekomjerni gubitak zubnog tkiva (u početku vanjskog tkiva - cakline, kasnije - osnovnog dentina) događa se, između ostalog, kada stišćete ili škrgućete zubima. Trošenje zuba u kontaktu s suprotnim zubima proces je koji se naziva atricija.

 

Gubitak zuba također može nastati kao rezultat nepravilnih higijenskih navika, npr. kada nepravilno perete zube s previše sile, koristite četkice za zube s previše tvrdim vlaknima ili koristite izbjeljujuće paste za zube s visokim stupnjem abrazivnosti. Ovaj patološki proces naziva se abrazija.

 

Kada su zubi izloženi kemijskim agensima (kao što su kisela ili gazirana pića ili kisela hrana) i to se ponavlja redovito, zubno tkivo se postupno gubi kao rezultat erozije. Svi ovi procesi imaju prilično sličnu kliničku sliku - zubi postaju siromašniji u caklini, a pacijent počinje doživljavati probleme s preosjetljivošću zuba.

 

Kako spriječiti osjetljivost zuba?

 

 

Mnogi pacijenti dolaze u stomatološku ordinaciju pitajući što bi bilo najbolje za osjetljivost zuba?

 

Vrlo je važno prvo konzultirati stomatologa i dentalnog higijeničara kako bi se liječio uzrok preosjetljivosti, npr. bruksizam (škrgutanje ili stišćenje zuba), te kako bi se dobile prehrambene i higijenske upute.

 

Nakon lekcije o oralnoj higijeni, pacijenti bi trebali svakodnevno koristiti pastu za zube za osjetljivost zuba sa posebnim aktivnim sastojcima, npr. fluoridom. Njihova uloga je zaštititi izloženi dentin i ojačati zubno tkivo. Zahvaljujući tome, neugodne senzacije preosjetljivosti mogu se smanjiti ili potpuno eliminirati.

 

Reference:

 

 

  1. Iwona M. Tomaszewska, Budowa zębów i przyzębia, mp.pl (https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/choroby-i-leczenie-zebow/107907,budowa-zebow-i-przyzebia)
  2. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
  3. Iwona M. Tomaszewska, Nadwrażliwość zębów, mp.pl (https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/choroby-i-leczenie-zebow/107700,nadwrazliwosc-zebow)
  4. Danuta Piątowska, Kariologia współczesna. Postępowanie kliniczne, Med Tour Press International, 2009
  5. https://www.dentalhealth.org/sensitive-teeth

 

Članci