Što slabi caklinu?
Mnogi faktori, osim gore spomenute erozije, doprinose slabljenju cakline. Naš svakodnevni način života ima najveći utjecaj na naše zube - što jedemo i pijemo, kako se brinemo o oralnoj higijeni i našem općem zdravlju.
Nepravilna tehnika četkanja ili četkanje prejakom silom može doprinijeti nepovratnim oštećenjima, zvanim abrazivne šupljine. Kao rezultat, caklina na područjima zahvaćenim abrazijom postaje tanja i osjetljivija na druge štetne faktore. S druge strane, nezdrava prehrana, bogata šećerom ili kiselinama, može dovesti do karijesa ili dentalne erozije, pri čemu se minerali gube iz tvrdih tkiva zuba i tako se zubna caklina oštećuje.
Koji su simptomi slabe cakline?
Slika oslabljene cakline prvenstveno ovisi o štetnom faktoru koji je utjecao na caklinu. To uključuje, između ostalog:
- kemijsko otapanje ("ispiranje") površine zuba kiselinama bez sudjelovanja bakterija i stvaranje erozivnih šupljina,
- gubitak tkiva zbog pretjerane abrazije zuba.
Za pacijente čija se prehrana uvelike temelji na kiselim namirnicama i pićima, dolazi do postupnog gubitka minerala koji čine zube.
Erozivne šupljine su glatke, sjajne i tvrde, ali zubna tkiva se gube pod utjecajem kiselina. U slučaju nepravilne tehnike četkanja, abrazija i gubitak tkiva javljaju se na mjestima gdje se primjenjuje najveća sila tijekom četkanja - najčešće blizu desni, na visini tzv. vrata zuba.
Ovi simptomi sugeriraju slabljenje cakline i mogu zahtijevati prilagodbu oralnih higijenskih praksi ili modifikaciju prehrambenih navika, jer su takvi zubi osjetljiviji na razne štetne faktore, uključujući karijes.