Erozija zuba: Koje namirnice i pića mogu utjecati na zube?

Erozija zuba: Koje namirnice i pića mogu utjecati na zube?

Sadržaj zadnji put ažuriran: 08.08.2023

Članak su napisali i pregledali: Dr. med. dent. Maria Liszewska

Za čitanje ovog članka je potrebno 2 minuta

Jedan od najčešćih problema među stomatološkim pacijentima je erozija zuba. Može nas pogoditi sve - erozija se može dogoditi među pacijentima svih dobnih skupina i uzrokovana je raznim čimbenicima.

Neliječene erozivne lezije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija - značajno pogoršavaju estetiku zuba, mogu također uzrokovati osjetljivost zuba ili dovesti do novih karijesnih lezija i početka propadanja zuba. Stoga je dobro znati što je erozija zuba i kako je spriječiti!

 

Što zapravo je erozija zuba?

 

Erozija je nepovratan gubitak zubnog tkiva uzrokovan kontaktom s kemijskim tvarima bez sudjelovanja bakterija (dok kod zubnog karijesa bakterije koje stvaraju kiseline igraju najznačajniju ulogu). Erozija se događa kao rezultat čestog kontakta površine zuba s kiselinama koje dolaze iz kiselih namirnica, pića, pa čak i nekih lijekova, kao i naših unutarnjih kiselina povezanih s čestim povraćanjem.

Površine zuba pogođene erozijom su oslabljene, a vanjsko zubno tkivo - zubna caklina - oštećeno, što čini zube sklonima daljnjem propadanju, primjerice zubnom karijesu.

 

Što je kiselost?

Kiselost je karakteristika kemijskih otopina koja određuje sadržaj vodikovih iona (H+) koji reguliraju kiselost određene tvari. Koristimo pH skalu za mjerenje kiselosti.

Raspon ide od 0 do 14, pri čemu je 7 neutralno. Vrijednosti niže od 7 označavaju kiseline, dok vrijednosti veće od 7 znače da je otopina baza. Česta konzumacija kiselih namirnica ili pića s niskim pH, nižim od 5,5 (ponekad se kolokvijalno naziva "kiselim pH"), može dovesti do razaranja zubnog tkiva i stvaranja erozivnih lezija.

 

Koji je učinak hrane i pića s visokim kiselinama?

Među egzogenim čimbenicima, koji imaju najveći utjecaj na povećani rizik od erozije zuba, dijeta je najvažnija. Konzumacija proizvoda s niskim pH (nižim od 5,5) otapa hidroksiapatite, koji izgrađuju caklinu - vanjsko tkivo zuba. Takav gubitak minerala uzrokuje slabljenje zubnog tkiva i može dovesti do osjetljivosti zuba ili progresije zubnog karijesa, među ostalima.

Koje namirnice imaju visoku kiselost?

Erozija cakline događa se kada se učestalo konzumiraju kisele namirnice, poput svježeg citrusnog voća, i kisela pića. Najviše štete uzrokuju gazirana ili dodatno zaslađena pića, kao i vino ili voćni čajevi. Pacijenti s niskom sekrecijom sline i problemima suhih usta trebali bi biti posebno pažljivi (rizik od novih erozivnih lezija kod pacijenata s niskom slinjenjem je čak 5 puta veći!).

 

Kako spriječiti eroziju cakline?

Vrijedi zapamtiti da na pojavu erozije značajno utječe učestalost konzumiranja kiselih namirnica i pića, a ne količina.

Pretjerana konzumacija kiselih proizvoda između glavnih obroka ima posebno negativan učinak na zube - dobro je suzdržati se od grickanja između obroka. Osim toga, nakon konzumiranja kiselih namirnica ili pića (uključujući čaj i kavu), preporučuje se četkanje zuba pastom za zube s fluorom nakon 30-60 minuta. Četkanje zuba odmah nakon djelovanja erozivnog agensa (kiselina) uklanja sloj na površini zuba koji štiti caklinu od erozije. Trebali biste odabrati paste za zube s fluorom, jer jačaju zubno tkivo i štite od gubitka minerala pri naknadnom kontaktu s kiselim namirnicama.

 

Reference:

 

  1. Ann-Katrin Johansson, Ridwaan Omar, Gunnar E. Carlsson, Anders Johansson, Dental Erosion and Its Growing Importance in Clinical Practice: From Past to Present, International Journal of Dentistry, 2012
  2. Dominika Wnęk, Dieta w erozji zębów, mp.pl, 2021
  3. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
  4. https://www.britannica.com/science/pH
  5. Ewa Rusyan, Etiology and modifying factors of dental erosion, Borgis - Nowa Stomatologia, 2003 (https://www.czytelniamedyczna.pl/1778,etiologia-i-czynniki-modyfikujace-erozje-zebow.html)
  6. Danuta Piątowska, Kariologia współczesna. Postępowanie kliniczne, Med Tour Press International, 2009

 

Članci