Osjetljivost dentina - tkiva od kojeg su naši zubi napravljeni - normalan je, obrambeni odgovor zuba na razne vanjske podražaje. Naši zubi mogu reagirati na termalne podražaje (obično hladno, ponekad i toplo), mehaničke (npr. kada dodirujemo zub tijekom stomatološkog pregleda) ili dehidraciju, tj. kada sušimo zub strujom zraka ili vatom. Ali zašto neki od nas mogu jesti hladan sladoled ili piti vrući čaj bez zubobolje, dok neki od nas osjećaju jaku preosjetljivost na razne podražaje?
Što je osjetljivost zuba?
Osjetljivost zuba je kratka, oštra bol kao odgovor na bezopasne faktore koji utječu na izloženi dentin, unutarnje tkivo zuba. Češće se naziva preosjetljivost zuba.
U normalnim, fiziološkim uvjetima, dentin - okružen u krunskoj dijelu caklinom i u korijenskom dijelu cementom - nije osjetljiv i ne reagira na vanjske podražaje. Međutim, kada je dentin izložen, zub počinje reagirati bolom na razne podražaje i problem s preosjetljivošću zuba počinje.
To se događa u raznim situacijama, npr. nakon ozljede ili traume, kada je zub slomljen i njegovo unutarnje tkivo je izloženo, ili u slučaju patološkog, prekomjernog trošenja zuba kod pacijenata s bruksizmom ili kada peru zube nepravilnom tehnikom, koristeći previše sile i koristeći četkice za zube s tvrdim vlaknima. Osjetljivost zuba također se može pojaviti kod pacijenata s povlačenjem desni, kada je vrat ili korijen zuba izložen.