Osjetljivost zuba na hladno ili toplo: uzroci, simptomi i liječenje

Osjetljivost zuba na hladno ili toplo: uzroci, simptomi i liječenje

Sadržaj zadnji put ažuriran: 08.08.2023

Članak su napisali i pregledali: Dr. med. dent. Maria Liszewska

Za čitanje ovog članka je potrebno 2,5 minuta

Osjetljivost dentina - tkiva od kojeg su naši zubi napravljeni - normalan je, obrambeni odgovor zuba na razne vanjske podražaje. Naši zubi mogu reagirati na termalne podražaje (obično hladno, ponekad i toplo), mehaničke (npr. kada dodirujemo zub tijekom stomatološkog pregleda) ili dehidraciju, tj. kada sušimo zub strujom zraka ili vatom. Ali zašto neki od nas mogu jesti hladan sladoled ili piti vrući čaj bez zubobolje, dok neki od nas osjećaju jaku preosjetljivost na razne podražaje?

 

Što je osjetljivost zuba?

 

 

Osjetljivost zuba je kratka, oštra bol kao odgovor na bezopasne faktore koji utječu na izloženi dentin, unutarnje tkivo zuba. Češće se naziva preosjetljivost zuba.

U normalnim, fiziološkim uvjetima, dentin - okružen u krunskoj dijelu caklinom i u korijenskom dijelu cementom - nije osjetljiv i ne reagira na vanjske podražaje. Međutim, kada je dentin izložen, zub počinje reagirati bolom na razne podražaje i problem s preosjetljivošću zuba počinje.

To se događa u raznim situacijama, npr. nakon ozljede ili traume, kada je zub slomljen i njegovo unutarnje tkivo je izloženo, ili u slučaju patološkog, prekomjernog trošenja zuba kod pacijenata s bruksizmom ili kada peru zube nepravilnom tehnikom, koristeći previše sile i koristeći četkice za zube s tvrdim vlaknima. Osjetljivost zuba također se može pojaviti kod pacijenata s povlačenjem desni, kada je vrat ili korijen zuba izložen.

 

Koji su simptomi osjetljivih zuba?

 

 

Simptomi osjetljivih zuba značajno se razlikuju čak i kod jednog pacijenta, što je uzrokovano razlikama u anatomskoj strukturi različitih skupina zuba. Jedan zub može biti osjetljiv samo na hladnoću, dok drugi može biti osjetljiv i na toplo i na hladno. Jača bol također se opaža kod više oštećenih zuba, npr. zbog dugotrajne upotrebe nepravilne tehnike pranja zuba, četkice s previše tvrdim vlaknima ili previše abrazivne paste za zube.

Bol povezana s preosjetljivošću obično je dobro lokalizirana, javlja se iznenada i traje dok je podražaj prisutan (npr. hladna ili topla pića i hrana, kisela hrana, kao i neki mehanički podražaji - pranje zuba, sondiranje tijekom stomatološkog pregleda ili profesionalni higijenski postupci u stomatološkoj ordinaciji). Većina zuba je osjetljiva na više od jednog podražaja, a nisu svi zubi s izloženim dentinom osjetljivi na isti podražaj.

 

Što uzrokuje osjetljivost zuba na hladno ili toplo?

 

 

Izlaganje dentina događa se kada je caklina djelomično ili potpuno izgubljena. Trošenje cakline opaža se kod pacijenata koji pate od bruksizma, koji stišću ili škrguću zubima, među ostalima. Nepravilne tehnike pranja zuba također doprinose abraziji cakline - vanjskog, zaštitnog tkiva zuba. Kada su zubi izloženi kemijskim agensima (kao što su kisela ili gazirana pića ili kisela hrana) i to se ponavlja redovito, zubno tkivo se postupno gubi kao rezultat erozije.

Svi ovi procesi uzrokuju postupni gubitak cakline i izlaganje dentina, što dovodi do pojave simptoma osjetljivosti zuba. Preosjetljivost se također može pojaviti nakon raznih stomatoloških ili higijenskih postupaka, kao i nakon izbjeljivanja vitalnih zuba.

 

Kako liječiti osjetljivost zuba na toplo ili hladno?

 

 

Prvi korak u eliminaciji osjetljivosti zuba trebao bi biti pronalaženje uzroka gubitka cakline i sprječavanje daljnjeg gubitka zubnog tkiva.

 

Kako bi se pomoglo u liječenju osjetljivosti zuba, pacijent bi trebao:

 

  • koristiti meku četkicu,
  • ispraviti tehniku pranja zuba kako bi se spriječila abrazija cakline i povlačenje desni,
  • eliminirati kiselu hranu kako bi se spriječila erozija,
  • izbjegavati pranje zuba odmah nakon konzumiranja kiselih pića i hrane.

 

Kućno liječenje osjetljivosti zuba također uključuje uvođenje paste za zube za osjetljivost zuba koja sadrži aminofluorid u svom sastavu. Ona stvara zaštitni sloj oko izloženih vratova zuba, čime se smanjuje osjetljivost zuba. Međutim, pri liječenju osjetljivosti zuba, pacijenti bi trebali biti pod stalnom skrbi stomatologa i dentalnog higijeničara.

 

Reference:

 

 

  1. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
  2. Iwona M. Tomaszewska, Nadwrażliwość zębów, mp.pl (https://www.mp.pl/pacjent/stomatologia/choroby-i-leczenie-zebow/107700,nadwrazliwosc-zebow)
  3. https://www.dentalhealth.org/sensitive-teeth

 

Članci