Najbolja pasta za osjetljive zube: što je u njoj?

Dobra oralna higijena pomaže u održavanju zdravih zuba. Ali ako se držite podalje od svojih omiljenih toplih i hladnih poslastica zbog osjetljivosti zuba, dodavanje paste za zube s pravim sastojcima u vašu rutinu može pomoći u ublažavanju nelagode i omogućiti vam uživanje u sladoledu tjednima!

 

Dakle, što uzrokuje osjetljivost zuba? Zubi sadrže meko središte ispunjeno živcima, a sloj dentina prekriva pulpu koja se nalazi na ovoj razini. Preko dentina nalazi se caklina koja prekriva zube iznad zubnog mesa, a cement oblaže korijen zuba ispod krune. Caklina i cement štite unutarnji zub, ali kada erodiraju ili se pokvare, živci pulpe imaju malo ili nimalo zaštite od promjena temperature u ustima - uzrokujući da vaši zubi postanu osjetljivi.

 

Iako neki ljudi imaju prirodno tanku zubnu caklinu, postoje i drugi uzroci erodirane ili slomljene cakline:

 

  • Karijes
  • Agresivno četkanje
  • Korištenje četkice za zube s tvrdim dlačicama
  • Konzumiranje jako kisele hrane i pića
  • Škripanje zubima
  • Povlačenje desni
  • Neki stomatološki zahvati poput izbjeljivanja zubi (ovaj učinak je privremen)

Sastojci paste za osjetljive zube

Ovisno o uzroku vaše osjetljivosti zubi, redovito pranje zuba pastom koja je nježna i namijenjena za osjetljive zube može biti sve što vam je potrebno. Najbolje vrste zubnih pasti za osjetljive zube sadrže sastojke koji pomažu u jačanju zubne cakline i štite živce od nelagode koju često uzrokuje topla i hladna hrana. Evo nekih sastojaka na koje morate obratiti pozornost kada tražite zubnu pastu za osjetljive zube:

Arginin

 

Arginin je aminokiselina koja se prirodno nalazi u slini. U kombinaciji s kalcijem, arginin stvara zaštitni sloj koji začepljuje otvorene dentinske tubule – dio zuba koji se nalazi ispod cakline i cementa. Ovaj zaštitni pufer može izdržati izloženost kiselinama kako bi vam pružio produljeno olakšanje od osjetljivosti zuba.

Kalijev nitrat


Ovaj sastojak se ne nalazi u običnoj pasti za zube, ali je jedinstveni spoj koji se nalazi u pasti za osjetljive zube. Kalijev nitrat blokira puteve od površine zuba do unutarnje pulpe, štiteći živce zuba i učinkovito ih desenzibilizira kako bi se smanjila nelagoda. No, bit će potrebno nekoliko upotreba prije nego što počnete osjećati razliku.

Fluorid

 

Fluorid jača slabu ili erodiranu caklinu i pomaže u sprječavanju napredovanja ranih znakova karijesa. Većinom paste za zube koje se prodaju u slobodnoj prodaji sadrže fluorid, ali možete se posavjetovati sa svojim doktorom dentalne medicine za zubnu pastu s fluoridom visoke čvrstoće koja može posebno pomoći kod osjetljivosti zuba. Mnogi proizvodi poput gela imaju mali postotak kositrenog fluorida, dok ostali sadrže natrijev fluorid. Obje vrste pasta za zube s fluoridom može preporučiti vaš doktor dentalne medicine za ublažavanje boli uzrokovane osjetljivošću zuba.

Briga za osjetljive zube

 

Bolne senzacije kod gutljaja hladnog napitka mogu biti prošlost. Perite zube dva puta dnevno pastom za osjetljive zube, koristeći četkicu s mekim vlaknima - i ne zaboravite uvijek biti nježni! Ovim malim promjenama u oralnoj njezi mogli biste biti bez boli tjednima.

Članci

  • Što uzrokuje osjetljivost zuba? | elmex®

    Osjetljivost zuba je nešto što pogađa veliki broj ljudi. Često je uzrokovana jedenjem ili pijenjem nečeg toplog, hladnog, slatkog ili kiselog. U normalnim uvjetima, dentin koji se nalazi ispod zuba (sloj koji neposredno okružuje živce) prekriven je caklinom u kruni zuba i desnima koje okružuju zub. Tijekom vremena, sloj cakline može postati tanji, čime se pruža slabija zaštita. Zubno meso također se može povući tijekom vremena, otkrivajući dentin na površini korijena.
    Pročitajte više »