Kako nastaje karijes?

Karijes se javlja u svim dobnim skupinama i na njega značajno utječe naša prehrana - što i koliko često jedemo; koliko dobro brinemo o zubima nakon jela i koristimo li fluoriranu pastu za zube. Nasljeđivanje sklonosti ka razvitku karijesa također igra ulogu.

Karijes se ne pojavljuje preko noći, već tijekom duljeg razdoblja.

Bakterije se nakupljaju na površini zuba i stvaraju plak. Prvi su znakovi male bijele točkice unutar zubne cakline - takozvani početni karijes.

Bez poboljšane i pravilne oralne higijene i ciljane primjene fluorida, proces karijesa napreduje.

Caklina površine zuba kontinuirano se uklanja dok ne dosegne osjetljivi dentin. U naprednim fazama površina se probija i stvara se kavitet.

Prevencija karijesa - Kako se možete zaštititi?

  • četkanje 2x dnevno nakon jela
  • fluoridna pasta za zube nježno i učinkovito uklanja plak
  • Svakodnevno čišćenje međuzubnih prostora koncem za zube ili interdentalnim četkama
  • Svakodnevna upotreba vodice za ispiranje usta s fluoridom
  • Jednom tjedno nanošenje fluoridnog gela s intenzivnim jačanjem cakline
  • Profesionalno uklanjanje plaka kod doktora dentalne medicine
  • Posjeti doktoru dentalne medicine dva puta godišnje

Kako prepoznati dentalni karijes?

Svatko može redovito provjeravati zube i prepoznati ga u zrcalu ako se, na primjer, pojave promjene na bijeloj caklini. Te promjene često ukazuju na gubitak minerala. Takvi se gubici minerala obično mogu liječiti odgovarajućom fluoridnom terapijom pod nadzorom doktora dentalne medicine, čak i bez bušenja.

Zašto odabrati elmex®?

elmex® nudi učinkovite proizvode za odrasle i djecu, misleći pritom na odgovarajuće potrebe. U svom su učinku idealno koordinirani i međusobno se pojačavaju.

Dakle, paste za zube elmex®, sredstva za ispiranje zuba i dodatna zaštita gel elmex® koja se koristi jednom tjedno imaju posebno učinkovite sastojke koji remineraliziraju zube i učinkovito štite od karijesa.

Četkice za zube elmex® omogućuju učinkovito uklanjanje plaka čak i među zubima. Uz to, međuzubni proizvodi elmex® optimiziraju učinak čišćenja između zuba i tako znatno smanjuju rizik od karijesa.