Osjetljivi zubi - simptomi, uzroci i pranje zubi

Zubi osjetljivi na bol raširena su pojava. Više od polovice svih odraslih osoba ima ovaj problem. Većina je samo privremeno pogođena.

Oštećuje li osjetljivost zuba i moje desni?

 

Ovisno o uzroku osjetljivosti vaših zuba, vaše desni također mogu biti pogođene i može se pojaviti bol u desnima. Na primjer, parodontoza uzrokuje povlačenje zubnog mesa. Najprije je izložen osjetljivi dentin. Javlja se osjetljivost zuba. Parodontitis je uzrokovan bakterijama (obično zbog loše oralne higijene). Oni se nakupljaju ispod ruba desni i uzrokuju upalu. Parodontoza također utječe na vaše desni. Drugi razlozi za bol u desnima mogu uključivati ​​apscese ili ozljede.

Pomaže li pasta za osjetljive zube i kod osjetljivih desni?

 

Dobra oralna higijena ključna je za sprječavanje bolova u desnima i osjetljivosti zubi. Perite zube dva puta dnevno, koristite dodatnu vodicu za ispiranje usta i čišćenje koncem barem jednom dnevno. Čišćenje prostora između zuba i područja dodira desni sa zubima sprječava gingivitis i jača tkivo desni. Osim toga, posebni proizvodi za osjetljive zube nude zaštitu od povlačenja desni, kao što je pasta za zube elmex® SENSITIVE PROFESSIONAL REPAIR & PREVENT. Ne samo da sprječava osjetljivost zuba već i pruža dugotrajno olakšanje. Cink koji sadrži jača desni i štiti od povlačenja desni. Na taj način možete učinkovito spriječiti bol u desnima i osjetljivost zubi sa samo jednim proizvodom

 

ProArgin® formula paste za zube elmex Sensitive Professional Repair & Prevent odmah popravlja osjetljiva područja zuba, a cink pomaže ojačati desni kako bi se spriječila buduća osjetljivost na bol.

Uzrok osjetljivosti zuba

Najčešći uzrok osjetljivosti zuba je povlačenje zubnog mesa. Kao rezultat toga, prirodna zaštita više nije zajamčena, a osjetljiv vrat zuba je izložen.

Tipični simptomi:

  • Temperaturna osjetljivost posebno na toplu ili hladnu hranu
  • Osjećaj boli na hladnom zraku - npr. trčanje zimi
  • Bol pri konzumiranju kisele hrane i pića

Saznajte više o osjetljivim zubima

  • Što uzrokuje osjetljivost zuba? | elmex®

    Osjetljivost zuba je nešto što pogađa veliki broj ljudi. Često je uzrokovana jedenjem ili pijenjem nečeg toplog, hladnog, slatkog ili kiselog. U normalnim uvjetima, dentin koji se nalazi ispod zuba (sloj koji neposredno okružuje živce) prekriven je caklinom u kruni zuba i desnima koje okružuju zub. Tijekom vremena, sloj cakline može postati tanji, čime se pruža slabija zaštita. Zubno meso također se može povući tijekom vremena, otkrivajući dentin na površini korijena.
    Pročitajte više »
  • Najbolja pasta za osjetljive zube: što je u njoj? | elmex®

    Dobra oralna higijena pomaže u održavanju zdravih zuba. Ali ako se držite podalje od svojih omiljenih toplih i hladnih poslastica zbog osjetljivosti zuba, dodavanje paste za zube s pravim sastojcima u vašu rutinu može pomoći u ublažavanju nelagode i omogućiti vam uživanje u sladoledu tjednima!
    Pročitajte više »

Što mogu učiniti ako su mi zubi osjetljivi na bol?

  • Ogoljeni dentin i zubobolja zahtijevaju temeljito, ali nježno čišćenje. Za to se preporučuje mekana četkica za zube
  • Smanjite pritisak prilikom pranja zuba
  • Preporuča se korištenje posebne zubne paste za osjetljive zube kako bi se smanjio osjećaj boli
  • Posebna vodica za ispiranje nudi dodatnu zaštitu za sve zube
  • Posjetite svog doktora dentalne medicine radi redovitih pregleda

Ispravna tehnika pranja zuba

Vaša tehnika pranja zubi utječe na vaše desni. Pokreti trljanja naprijed-nazad također mogu dovesti do povlačenja desni tijekom vremena. To može pogoršati problem, osobito ako je dio dentina već izložen. Četkajte kružnim pokretima. Vaš doktor dentalne medicine može vam dati korisne savjete.

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Zdrav zub:

 

Osnovni položaj četkice za zube: Vlakna su poredana na vanjskoj površini zuba, paralelno s desnima i zubima, bez dodirivanja.

Faza aktivacije: Vlakna četkice se laganim pritiskom prislone na desni i zube.

Ilustrace techniky čištění zubů zaměřená na čištění pod správným úhlem.

Lagana erozija:

 

Faza pokreta: Glava četkice se sada polako pomiče od desni do zuba dok se četka i konačno na površinu za žvakanje.

 

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Teška erozija:

 

Ovaj slijed pokreta se ponavlja tri puta za svaki zub i uvijek se izvodi na svakom zubu pojedinačno. Važno je ne vršiti preveliki pritisak.